Khamis, 3 April 2014

PART III : Tips / Amalan semasa TTC



Assalammualaikum dan selamat pagi khamis

Alhamdullilah sejak di sahkan hamil ini dan perkhabaran indah ini di kongsi dengan kawan-kawan lain banyak yang berpusu-pusu PM tanya selain berdiet apa yang saya amalkan lagi

sebenarnya saya sendiri pon susah nak ingat.. yelah 6 tahun mencuba... macam-macam cara di buat samapi satu tahap tak tahu yang mana sebenarnya yang kena.. heee

ok masa PART I dan PART II , saya dah bagitau tentang pengalaman , tentang ikhtiar, tentang perasaan kali ini saya try kupas amalan yang saya buat ketika TTC

 Selain diet atkins, makan supplement tambahan dari shaklee GLA, VITALEA ( saya ).. ZINK ( Suami ) - set paling bajet... cari info.. jgn dengar ckp org yang jual..depa semua nak jual yang banyak2 yang bagi depa untung.. hahahaha.. tapi kita tahu kemampuan kewangan kita... tapi kalu ada duit tak salah pun ambik yang lain :P


TIPS/AMALAN

* Setiap kali solat tidak kira fardu/ sunat berdoalah moga ALLAH bagi kita kesempatan mempunyai/merasai zuriat sendiri.. menangis lah di hadapan Allah.. buat apa nak malu dah tentu DIA kekasih kita... kan :)

* Setiap Kali saya terima berita keluarga/kawan/teman/kawan FB pregnant.. ucap lah tahniah.. berdoalah moga dia sihat dan kandungan dia baik baik sahaja.. jangan pernah ada sikap iri hati... meluat/sakit ati - perasaan sedih memang tak dapat lari tapi cuba kawal... adu lah pada ALLAH, pada suami.. pada teman rapat akan perasaan kita .. kita gembira untuk yang berjaya pregnant/ yang pregnant lagi tapi dalam masa yang sama kita nyatakan kita pun teringin begitu.. berdoalah dalam hati yang satu hari nanti kita akan jadi begitu

( P/S :- Sentiasa berfikiran positif, gembira dengan hidup )

*Setiap kali jumpa bayi/ budak kecil hulurlah sedikit sedekah... sambil cium ubun2 dia bisik kan padanya supaya dia sama-sama mendoakan kita supaya mempunyai zuriat...

( P/S:- Saya memang peramah...hikhik... jumpa orang tak kenal kat klinik ke pasar malam sambil2 beli barang saya akan bersembang ngan orang sebelah.. kalau kebetulan orang tu punyai bayi/anak kecil saya akan cium dan inshallah adalah rezeki buat dia )

* Tiap kali jumpa perempuan tengah mengandung.. sarat membawa/mengusung perut , saya akan tengok perut dia sambil berdoa dalam hati, moga saya juga dapat seperti itu ..

( P/S:- Jangan la stare dia macam nak makan..kalau boleh jangan bagi di perasan pun kita tengah tengok dia .. - stalker gila kan saya.. hahaah )

* Berbahagialah meraikan kedatangan khalifah baru.. seronok tengok anak-anak orang.. anggap macam anak-anak sendiri

( P/S:- tak caya tanya anak-anak sedara... hahahaha semua pakat nak naik ngan atam mereka kalu kemana2..walaupun atam pakai kereta kecik mak ayah dorang kereta besar .. sebab depa tahu heaven nya atam mereka layan kehendak mereka.. )

tu je setakat ni yang saya ingat.. jika ada lagi nanti saya sambung

UNTUK ANAK-ANAK SEDARA ATAM

- Atam ayu dan atam jai tahu korang sedih kami bakal punyai zuriat.. nanti korang rasa kami dah tak sayang korang... jangan risau korang tetap kami sayang...

- Ibu ayah korang sibuk dah PM atam cakap korang berebut2 nak suh atam letak nama itu nama ini..hiiiii..comelnya korang tapi inshallah akan dipertimbangkan


P/S: Saya bukan terlalu excited, ada orang pesan berserdehanalah, jangan over seronok.. inshallah jika ada permintaan mahu saya tulis, mahu saya kongsi ... saya akan kongsi... jika tidak saya selesa menjalani perasaan saya dengan suami je... 

tq pada kawan-kawan yang take care.. doakan kami baik0baik sahaja.. kami tahu ini hanya pinjaman.. walau apa pun yang bakal kami lalui 9 bulan ini... inshallah kami terima dan redha...


6 tahun kami menanti..jika kami punyai perasaan excited berlebih-lebihan tegurlah... kami okay je.. inshallah yang baik dari ALLAH s.w.t yang buruk dari kami...


 :) 


to all readers : happy reading.. jumpa lain kali.. yang cuba TTC belum ada rezeki...yang penting jangan stress masa berTTC... enjoy your life.. enjoy hidup berdua dengan suami dulu... pada yang tak memahami berdoalah moga dorang punyai sedikit rasa macam kita


bye :) assalamualaikum 







8 ulasan:

mummy to be berkata...

stalker perut ibu mengandung tu sebijik mcm saya!!...haha..dlm hati..ya Allah kurniakan lah aku zuriat...btw..tahniah dear..and take care,,doakan turn saya menyusul..insyallah

ejdeejasmi berkata...

mummy to be:

inshallah allahuma amin ...

moga ada rezeki awak.. syokkan tgok perut org..hahahaha :P

eja mizie berkata...

Emi...akk pon amalkn cm emi walaupun dh byk ank...nmpk bdk kita sdkh...selain tu murahkn rezeki sama...normal tu excited hihi...

ejdeejasmi berkata...

Hahaaa btoi kak..6 tahun tunggu excited lain macam tapi risau jugak... Inshallah selagi bolrh tahan ..tahan je ni perasaan tu

ejdeejasmi berkata...

Hahaaa btoi kak..6 tahun tunggu excited lain macam tapi risau jugak... Inshallah selagi bolrh tahan ..tahan je ni perasaan tu

Nor Suhada berkata...

mula2 dulu mmg su sensitive sangat
orang pregnant terus menangis dalam hati
lepas tu fikir balik..siapa kita nak tentukan rezeki ALLAH..sama2 doakan kebaikan orang. in shaa Allah satu hari nanti rezeki ada juga untuk kita :-)

terima kasih tip2 yang sharing di sini

prog muten berkata...

UPT tester murah(rm1.00) dan OPK tester murah(rm1.20/pc), boleh pm atau layari blog saya kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com/
(cara penggunaan pun diberi sekali), produk sy ini menguji adakah anda hamil-(upt) dan mengetahui masa subur anda dalam usaha mendapat zuriat(opk) secara amnya,
SMS/WASSUP 0148004302

sherlina halim berkata...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/