Selasa, 9 September 2014

blog resepi pula : RESEPI Jejari Roti



resepi paling mudah dan senang

Jejari Roti

Bahan:-

beberapa keping roti gardenia
badam kisar - dipanggang
coklat compound - double boiled


cara-caranya:-

1. potong roti ikut saiz di sukai
2. bakar pada suhu 150c selama 20 minit
3. sejukkan dan celup dengan coklat yang di cairkan tadi
4. Celup dalam badam kisar
5. sejukkan .. siap

Isnin, 28 April 2014

My Pregnancy Journey : Pengalaman



salam dan selamat pagi

huhhuhuhu.. lama tak update kan... tetiba gelak.. hahaha..

tak tahu nak kongsi apa sebenarnya... tapi ada juga satu dua perkara leh kot nak di share.. tentang perasaan kali pertama pregnant ni

masa first2 tahu kompom la happy kan.. teruja sedih terharu bagai... tapi di sebalik tu saya menyimpan satu lagi perasaan iaitu TAKUT... xtahu nak gambarkan camner.. sampai berpeluh2 pikir... x bagitahu sapa pun... last2 bagitau gak kawan terdekat so dorang suh jangan pikir... nanti takut effect baby sbb perasaan ibu akan di kongsi sama dengan bayi... 

TAKUT

banyak menda... sampai tidur malam pun xlena sebab saya takut bangun pagi esoknya bayi saya hilang.. risau teramat-amat.. risau takut berita tentang saya pregnant tu hanyalah saya bermimpi.. so tiap malam tido pegang perut..berdoa supaya bayi saya selamat :( ..fobia yang xtahu nak ungkap camner.


takut fikirkan sakit nak bersalin.. adakah normal.. operate... sekarang saya elakkan dengar cerita pengalaman orang.. sebab saya xnak tahu pun cara, rasa atau pun apa.. kalu tak memang tak tidur malam la duk pikir...

adakah ini perasan NORMAL bagi seorang wanita hamil?


sekarang saya dh minggu ke 10- alhamdullilah... tak excited tak apa cuma banyak membaca... yang lain xde lagi.. tunggula dah 7 8 bulan baru nak pikir menda lain..skrg kadang2 saya rasa saya cam biasa je..

cuma alahan yang teruk buat saya sedar saya sedang mengandung... setakat ni ngidam xde yang pelik-pelik.. cuma nasi saya langsung tak leh makan.. saya banyak makan mee, bihun, biskut...

moga hari-hari mendatang lebih baik.. tak sabar nak tengok perut sendiri..kikiki.. moga allah pelihara anak saya dari segala kemungkinan.. 





Jumaat, 18 April 2014

My Pregnancy Journey : Check up kali pertama



salam pagi jumaat yang indah..

rini nak share first check up.....  tarikh appoiment buat buku merah adalah pada 11/4/2014 jam 8-9 pagi.... so hari tu saya ambik cuti rehat..senang sebab belum tahu ianya lama atau tak..

so excited datang jam 7.30 pagi dapat No 2.. bukan excited sangat tapi nak awal punya pasal leh balik awal.. 

ambik nombor kat kaunter KKIA.. letak ic, letak salinan ic suami, salinan sijil nikah dan PPK suruh ambil botol untuk masukkan air kencing..

dah ambil pergi toilet then letak di kaunter... pastu Nurse panggil tanya itu ini then tunggu di makmal untuk ambik darah.. satu tiub... 

dapat keputusan darah :

Tekanan Darah : 100/70
HB : 13.1
Berat : 75.5kg ------ wah ini menganggumkan dah naik ... hahahaha


ada satu nurse cam saya... dia kata saya ke yang selalu datang dulu... saya cakap ye.. dia kata nak tegur tapi takut salah orang.. katanya nape kurus? hahahahaha

dah sembang sal kurus lak ngan dia.. siap ambil pen ngan kertas tanya saya makan apa... nak uat jugak...

dia kagum la sebab dulu besar ada masalh kesuburan dan kurus lekat lak.. alhamdullilah.. hihihihi


then lepas tu jumpa doktor gigi.. doktor gigi cakap gigi cantik dan suruh teruskan minum susu.. dan jaga kebersihan sebab time ngandung gusi akan selalu berdarah.. hihihhi


lepas tu jumpa doktor untuk scan pula... yang ni tak berapa syiok sangat la... 

sebab doktor cam jumpa CYS.. so doktor bagi appoiment untuk pergi cek ke GH  Ipoh

so next checkup : 5/5/2014
Appoiment GH Ipoh : 14/5/2014
Next scan : 15/6/2014

semoga baik baik sahaja lepas ni.. 

sekarang dah masuk 9 minggu.. alahan waktu petang je... pening dan muntah... malam susah nak tido.. cepat mengah...



p/s:  Indah nya perasaan ni ALLAH je yang tahu... moga kandungan ini baik baik sahaja... 

Isnin, 14 April 2014

Hamil bersama Atkins Diet banyak dah terbukti

Morning dan selamat pagi isnin ...

hari ni pagi ni rajin pula nak menaip al-kisah beberapa sahabat seatkins saya yang cuba dan ada yang dh berjaya hamil...alhamdullilah...

minggu ni usia kandungan saya dah 2 bulan mengikut penggiraan tarikh terakhir period dan itulah yang di kira oleh KKIA kan.. so untuk tahu waktu tepat nanti saya bagitau next check up inshallah

hari ini nak cerita pasal hamil bersama Atkins.... :)

seperti biasa saya dah tinggalkan diet atkins demi memberi makanan seimbang pada bayi dalam kandungan tapi saya masih meninjau dan sesekali membalas posting member-member kelab ...

tetiba saya jumpa posting ni... eheheh terharu akak ni jadikan saya pencetus semangat.. thanks akak.. 

saya doakan ALLAH makbulkan segala doa dan impian akak... saya tahu bagaimana perasaan menunggu zuriat sendiri.. mengahdapi segala pertanyaan, segala kata, segala sindiran... saya memahami itu.. so saya harap akak tabah dan jangan stress stress.. :)



 dan yang ni la..cikgu comel ni tetiba PM saya tanya.. dan bagitau dia preggy...Alhamdullilah... dia pun 3 tahun menunggu.. tapi dia memang merancang... dengan atkins 2 bulan menjadi asbab dia pun preggy.. 



setiap orang ALLAH uji kemampuan mereka setanding dengan diri mereka.. so jangan putus asa.. memang ada orang yang berbadan besar pon preggy dengan kuasa ALLAH.. yang kurus pun byk yg lom preggy juga dengan kuasa ALLAH...

tapi saya tahu , saya mungkin payah nak preggy sebab saya besar... banyak kali saya pergi untuk buat rawatan kesuburan mesti doktor bagitau saya mesti turunkan berat kalau nak preggy.. tapi kekadang saya menjawab juga lam hati ..alah ada je yg besar preggy.. ada yg kurus pon lom preggy...

heeee masa tu blom ada kesedaran... tapi kalau inilah menjadi ASBAB saya hamil.. alhamdullilah saya bersyukur saya di beri kekuatan untuk berdiet... eeheeheh...

pada yang di luar sana... yang masih tertanya-tanya, yang masih mengharap.. apa salahnya membuat satu keputsuan dmi kebahagiaan kita.. kalau taknak diet atkins, dietlah dengan cara lain.. ikut kemampuan... mana tahu ASBABnya tu menjadi..

sampai jumpa lagi... :)

Jumaat, 4 April 2014

RESEPI EJ : TAUHU KUKUS GORENG


Hai Assalamualaikum dan selamat petang jumaat.. saya selitkan sedikit resepi... memang sedap tak rugi mencuba...

RESEPI TAUHU KUKUS GORENG

Resepi Asal : 
Facebook :- 1001 IDEAL MASAKAN & MAKANAN

BAHAN A

2 keping tauhu petak
2 biji tauhutelur
2 biji telur
2 sudu kecil maggi cukup rasa
sedikit lada sulah
isi ayam/daging hancur secukup-cukupnya
(blender semua bahan A )

BAHAN B 

daun Sup racik halus
Daun bawang - racik halus
cili merah - buang biji dan hiris halus
bawang Goreng
( boleh tambah sayuran seperti lobak merah dan kubis )

BAHAN C

telur- di pukul sedikit menggunakan garfu

CARA-CARA

Campur BAHAN A dan BAHAN B, Gaul sebati
kukus selama lebih kurang 30 minit
biarkan sejuk dan potong
Sadurkan dengan telur dan goreng hingga kekuningan/garing
sedia di hidang bersama sos  cili
Siap di Kukus

Olahan Resepi oleh saya.. kan memang suka menderhaka.. so saya ikut apa selera tekak saya mahu.. ini resepi saya olah
TAUHU AYAM KUKUS

BAHAN A

2 ketul tauhu petak
2 Ketul  tauhu telur ( tauhu tiub)
2 biji telur
1 sudu besar lada hitam biji
1 sudu besar serbuk lada putih
1/2 cawan isi ayam kisar
Secubit garam

BAHAN B

Daun sup – potong halus
Daun Bawang- potong halus
Cabai besar merah – buang biji dan potong halus
1 biji bawang besar – potong dadu
2 biji kentang potong dadu
½ cawan isi ayam kisar

BAHAN C

Telur pukul dan sedikit garam

Bahan A – blend hingga hancur
Campur bahan A kedalam Bahan B , gaul sebati
Kukus 30 minit hingga keras
Sejukkan dan potong
Celup dalam bahan C dan goreng kekuningan
Siap dan hidang dengan sos
Siap Di Goreng

P/s : BAHAN B boleh la tambah apa yang anda suka.. nak tambah udang hidup ke, daging kiub ke... terpulang... asal ikut selera anda.. selamat mencuba yea

PART IV : Rawatan kesuburan disahkan PCOS, FIBROID



Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara


Rawatan Kesuburan Pertama

Kami di beritahu rakan yang mereka berjaya mendapatkan zuriat dengan menjalani rawatan kesuburan di LPPKN...

kan kami suka mencuba... hahahaha.. why not kami mencuba.. setelah ditolak tambah bahagi dan di darab kami decide to try... kan saya cakap suami saya sweet.. memang di sangat sweet.. tak pernah merasa dia hebat.. saya yang salah maka saya je la buat rawatan .. kenapa dia perlu.. kan ada sesetengah lelaki begitu... EGOIS, tak nak ngaku.. kikiki.. tapi Alhamdullilah suami saya yang sweet tu follow...

Kebetulan saya call untuk set up appoiment...dan saya bernasib baik ada satu sesi kaunseling akan berlangsung secara percuma... dan terus saya say yes.. i will attend... perghh speaking jap..hahaha :P 

so lepas sesi kaunseling kami daftar sebagai patient LPPKN.. bermula lah rutin kami... first saya kena ambik darah 2 tiub... satu untuk cek hormon satu lagi dah xingat untuk apa... heee.. 

lepas tu kena HSG - Scan Rahim... masuk satu kamera kecil, xray perut dan wayar kamera tu berjalan... mak aih sakit dia sebiji macam sengugut.. ada seikit bleeding

tunggu la kami report tuk next appoinment... 

dah dapat ,jumpa doktor dari x-ray tu dapati saya ada fibroid kecil saiz 10cm...so set up satu minor operate di Hospital Besar Ipoh... masuk jam 9 pagi keluar 2 petang... heeee...kan saya kata suami saya sweet.. masa saya baring atas strecher untuk di tolak kedalam bilik operation suami saya menangis.. dia kata sedih..saya gelakkan dia je... hahahaha...

bila dah selesai doctor jumpa dan ckap just kecil just 4cm je..so dont worry...after tu berterusan la saya berulang alik membuat rawatan..

dah doktor cakap saya ads PCOS lak... hormon lelaki melebihi hormon perempuan.. siap tanya suami saya, saya garang tak... hahaha suami sweet saya senyum je...doktor cakap garang tak semestinya kaki pukul kiranya bila kita cakap dia lagi cakap... hahahaa... uweeek :P

Yup memang saya akui saya perasan yang keseimbangan hormon tak stabil... kadang-kadang saya ada tumbuh jangut sehelai di dagu.. hahaha.. 

oleh kerana period tak stabil sebab berat tinggi doktor suggest saya makan ubat pesakit kencing manis.... untuk susutkan berat.. saya kan suka skip uabat last2 saya xmakan pun.. heeee maaf ye en suami...

Saya juga di beri makan pil perancang untuk datangkan period saya tiga bulan berturut2.. yup memang datang period after tu ,.. saya bleeding 46 hari .. tu pun sebab saya pergi GH (General Hospital ) pergi cucuk ubat hentikan darah..

kebetulan doktor saya di LPPKN tengah fly ke oversea... buntu pikir cara nak stop bleeding tu saya decide pergi GH .. nasib HB saya ok..kalu tak doktor nak suruh masukkan darah ...heeeee

semua rawatan di atas buat start la makan ubat kesuburan.. dos rendah dahulu.., dah makan telur masih mengecil.... buntu.. memang redha je tak subur saya ni... kesian suami saya kan.... so doktor decide cucuk sehari satu dos .. sebanyak 10 dos... saya pun hari harilah bawak ubat saya dalam ais ke KKIA ( Klinik Kesihatan Ibu dan Anak ) untuk di cucuk kiri kanan bontot berulang2 sehingga 10 hari...

dan sangat mengembirakan hari ke 12 telur saya besar seperti yang di kehendaki.. so set up tuk IUI terus....

so suami sweet saya ikut prosedur dia... ( sangat kelakar bila saya tanya dia ).. so saya tunggu...dah dapat air mani dia yang paling baik sperma dia maka saya ready untuk prosedur IUI

saya dapat acid folic, obimin, dan ubat kuat rahim... doktor cakap hari ke 10 jika jadi maka ia akan jadi..kalu tak jadi maka ia akan keluar sebagai darah period

so tunggu la kami hari ke 10..dup dap dup dap... tup tup period...- menangis saya sepanjang hari...

lepas tu terus saya decide stop dulu... saya nak kumpul duit lagi.. heeee... :)

sampai la hari ini saya tak pernah dah pergi LPPKN... saya perlukan kekuatan semula...

sekian :)

Khamis, 3 April 2014

PART III : Tips / Amalan semasa TTC



Assalammualaikum dan selamat pagi khamis

Alhamdullilah sejak di sahkan hamil ini dan perkhabaran indah ini di kongsi dengan kawan-kawan lain banyak yang berpusu-pusu PM tanya selain berdiet apa yang saya amalkan lagi

sebenarnya saya sendiri pon susah nak ingat.. yelah 6 tahun mencuba... macam-macam cara di buat samapi satu tahap tak tahu yang mana sebenarnya yang kena.. heee

ok masa PART I dan PART II , saya dah bagitau tentang pengalaman , tentang ikhtiar, tentang perasaan kali ini saya try kupas amalan yang saya buat ketika TTC

 Selain diet atkins, makan supplement tambahan dari shaklee GLA, VITALEA ( saya ).. ZINK ( Suami ) - set paling bajet... cari info.. jgn dengar ckp org yang jual..depa semua nak jual yang banyak2 yang bagi depa untung.. hahahaha.. tapi kita tahu kemampuan kewangan kita... tapi kalu ada duit tak salah pun ambik yang lain :P


TIPS/AMALAN

* Setiap kali solat tidak kira fardu/ sunat berdoalah moga ALLAH bagi kita kesempatan mempunyai/merasai zuriat sendiri.. menangis lah di hadapan Allah.. buat apa nak malu dah tentu DIA kekasih kita... kan :)

* Setiap Kali saya terima berita keluarga/kawan/teman/kawan FB pregnant.. ucap lah tahniah.. berdoalah moga dia sihat dan kandungan dia baik baik sahaja.. jangan pernah ada sikap iri hati... meluat/sakit ati - perasaan sedih memang tak dapat lari tapi cuba kawal... adu lah pada ALLAH, pada suami.. pada teman rapat akan perasaan kita .. kita gembira untuk yang berjaya pregnant/ yang pregnant lagi tapi dalam masa yang sama kita nyatakan kita pun teringin begitu.. berdoalah dalam hati yang satu hari nanti kita akan jadi begitu

( P/S :- Sentiasa berfikiran positif, gembira dengan hidup )

*Setiap kali jumpa bayi/ budak kecil hulurlah sedikit sedekah... sambil cium ubun2 dia bisik kan padanya supaya dia sama-sama mendoakan kita supaya mempunyai zuriat...

( P/S:- Saya memang peramah...hikhik... jumpa orang tak kenal kat klinik ke pasar malam sambil2 beli barang saya akan bersembang ngan orang sebelah.. kalau kebetulan orang tu punyai bayi/anak kecil saya akan cium dan inshallah adalah rezeki buat dia )

* Tiap kali jumpa perempuan tengah mengandung.. sarat membawa/mengusung perut , saya akan tengok perut dia sambil berdoa dalam hati, moga saya juga dapat seperti itu ..

( P/S:- Jangan la stare dia macam nak makan..kalau boleh jangan bagi di perasan pun kita tengah tengok dia .. - stalker gila kan saya.. hahaah )

* Berbahagialah meraikan kedatangan khalifah baru.. seronok tengok anak-anak orang.. anggap macam anak-anak sendiri

( P/S:- tak caya tanya anak-anak sedara... hahahaha semua pakat nak naik ngan atam mereka kalu kemana2..walaupun atam pakai kereta kecik mak ayah dorang kereta besar .. sebab depa tahu heaven nya atam mereka layan kehendak mereka.. )

tu je setakat ni yang saya ingat.. jika ada lagi nanti saya sambung

UNTUK ANAK-ANAK SEDARA ATAM

- Atam ayu dan atam jai tahu korang sedih kami bakal punyai zuriat.. nanti korang rasa kami dah tak sayang korang... jangan risau korang tetap kami sayang...

- Ibu ayah korang sibuk dah PM atam cakap korang berebut2 nak suh atam letak nama itu nama ini..hiiiii..comelnya korang tapi inshallah akan dipertimbangkan


P/S: Saya bukan terlalu excited, ada orang pesan berserdehanalah, jangan over seronok.. inshallah jika ada permintaan mahu saya tulis, mahu saya kongsi ... saya akan kongsi... jika tidak saya selesa menjalani perasaan saya dengan suami je... 

tq pada kawan-kawan yang take care.. doakan kami baik0baik sahaja.. kami tahu ini hanya pinjaman.. walau apa pun yang bakal kami lalui 9 bulan ini... inshallah kami terima dan redha...


6 tahun kami menanti..jika kami punyai perasaan excited berlebih-lebihan tegurlah... kami okay je.. inshallah yang baik dari ALLAH s.w.t yang buruk dari kami...


 :) 


to all readers : happy reading.. jumpa lain kali.. yang cuba TTC belum ada rezeki...yang penting jangan stress masa berTTC... enjoy your life.. enjoy hidup berdua dengan suami dulu... pada yang tak memahami berdoalah moga dorang punyai sedikit rasa macam kita


bye :) assalamualaikum 







Isnin, 31 Mac 2014

PART II : Penantian 6 Tahun - Doctor Appoiment


Sambungan dari PART I

Ok seminggu sebelum tahu saya hamil... saya mengalami simpton 

mengantuk yang teramat-amat
lapar ( always cheat day ).. hahahaa

tanda- tanda tu saya ingatkan just biasa sebab saya belajar cheat, so always nak cheat...kikiki

teruk kan..ngah diet pikir nak cheat je... ehehee


ok setelah check sendiri UPT dan ianya Positif maka saya call suami sekali... kebetulan dia cuti tengah buat wiring dekat rumah kawan dia..

saya just tanya balik lunch tak?1.. dia jawab balik tapi lambat lagi

so saya call kakak bagitau yang saya preggy, adik beradik yg lain.. semuanya menangis sebak, terharu dan ucapkan tahniah

saya call suami lagi.. kali kedua tetap jawab sekejap lagi.. jam dah nak times up...

so saya biarkan je la dulu

so saya call lagi kali ketiga dan terus bagitau saya hamil... heeee.. dia just cakap betul ke?

dan ucap alhamdullilah

balik tengahri dia tengok UPT saya dan terus sujud syukur.. dia peluk saya dan menangis... sweetkan suami saya :P .. sebenarnya saya menangis dah banyak kali.. heeee

lepas zohor terus dia bawak saya checkup di POLIKLINIK



DARI KLINIK AZHAR
KETIKA CHECKUP

Doktor cakap dia tak nampak kantung anak saya.. dia suruh saya pergi minum 500ml air dan datang semula setengah jam kemudian.. bukan setakat 500ml .. 1 liter saya minum.. hahahaa..

bila saya datang masih jugak tak jumpa kantung anak saya.. so saya fikir redha dan berserah

doktor suruh cek UPT sekali lagi dan kelihatan kabur...

so Doktor bagi 2 kemungkinan 

1. Samaada saya mengandung luar rahim
2. baby terlalu kecil

MENGANDUNG LUAR RAHIM

jika diikutkan last period saya 12/2/2014 maka pada hari itu saya dah 6 minggu 2 hari.. so doktor cakap minggu satu lagi saya dah 7 minggu..jika saya mengandung di luar rahim minggu ke 7 atau ke 8 dia akan pecah dan membahayakan pada saya

so doktor suruh saya rujuk pakar.. so dia sediakan satu surat kepada mana-mana pakar yang saya mahu pergi untuk buat details check up.. scan dari bawah

so MOOD: REDHA dan PASRAH 

BABY TERLALU KECIL

point kedua Doktor bagitau mungkin period saya jenis irregular makan pengiraan period saya ada lah tidak tepat.. maka sebab itu UPT kabur dan scan tak jumpa kantung baby

so disitu masih ada seikit harapan 50% lagi.. 

bila balik office, saya bagitau dan ada officemate cakap sebab baru memang tak nampak.. doktor memang akan kira dari tarikh period tapi kita bersama suami belum tentu tarikh tu dan kita tak tahu bila sperma jadi

see how positif my officemate.. saya sangat beruntung di kelilingi orang-orang yang positif.. heheehehe





Maka pada jumaat 28/03/2014 kami pergi ke klinik pakar sakit puan KLINIK RAOFAH di silibin Ipoh

bila turn kami doktor senyum dan ready tuk scan lanjut.. doctor terus buat 3D scan and saya terus berdoa supaya kami baik baik sahaja..

bila doctor tunjukkan kantung dan saiz bayi kami sangat bersyukur

" TAHNIAH !! Puan memang mengandung, jangan risau baby dalam kantung dan dalam Rahim, baby masih kecil ..sebab period tak regular maka kiraan dari tarikh period lepas tak boleh digunakan.. 3 minggu lagi datang baru ada janin.."

alhamdullilah.. sangat-sangat bersyukur... maka berita gembira ini kami khabarkan kepada orang lain

Doakan kami baik baik sahaja... moga kandungan kami sihat-sihat sahaja tanpa berlaku perkara-perkara yang tidak diingini