Selasa, 27 Ogos 2013

Next: Wiring

Bila dah dapat kunci , episod seterusnya pun bermula...
apa lagi wiring lah dulu...
alhamdullilah en faizal memang berkemahiran dalam bab ni.. 
dia punya lukisan atau draf... lukisan engineering dia perghhhhh
wa caya sama lu lah dear..
patut dapat A1 dalam LK...kikiki
dia dah sketch awal2 dah tapi xjumpa lak gambar tu.. nanti update la... hihi

proses pertama lukis pelan lantai- DONE!!
seterusnya proses tarik kabel n buat lubang2 downlight dan sebagainya
balik kerja je terus dia ke sini sampai jam 9-10 malam
kan buat sensorang.. 
sib berani... bravo!!


ni eksen je.. si arip ni... kikiki
wah wah wah.. dia punya Pose kalah orang yang buat kerja... hahahaha

ni hasil tu hall... 
jadi style lak downlight petak ni
kami aim lama dah sejak mula tengok rumah contoh dekat taman bunga raya kuala kangsar
terus servey rege... 
masuk satu kedai tu ya rabbi mahalnye.. 1 set lampu rm 40.
kami hold dulu sebab lambat lagi nak masuk rumah
cari la punyalah jauh last-last kat kuala jugak murah..kiki
rm 18.00 je satu set.. bezakan?


air cond tu kami upah kedai yang pasang.cuma en faizal tak suka kabel tu nampak so dia pergi tambah casing bagi kemas... kami sengaja memilih ruang tengah tuk pasang air cond supaya kami senang nak pasang langsir tinggi nanti.. fefeling hotel.. hahahah tak menahan
so xdapat la back to back 


ok tu je.. xde tips..hihihhii








Jumaat, 23 Ogos 2013

Proses memasang Grill dan Awning

Selepas menerima kunci kami terus ke kedai yang kami aim sejak beberapa bulan lagi untuk menempah grill dan awning...

setelah ke kedai n pekerja datang sukat dan mengira semua kos kami membayar wang pendahuluan...
dalam masa 2 minggu grill kami dah di pasang dan juga awning


 
di sini nak khabarkan sedikit...

Tips menempah grill dan awning

korang servey la beberapa buah kedai.. 
1) banding kan harga
2) lihat design terkini
3) tanya harga sekaki - jgn suh dia kira terus nnti dia tambah2 sendiri... kalu kita tahu harga sekaki kita leh kira sekali.. hihiii
4) apa free gift dapat ( kan bab free aku suka ..hahaha)



aku nye grill dia bagi bunga2 cinta ni sebagai free.dia kasi kaler putih je semua.... memandang kan kami orang pertama yang pasang maka berkoyan2 la orang2 lain datang bertanya itu ini...maka hampir setiap rumah di situ mempunyai grill yang sama..ohhh tidakkkk oh noo.. maka malam sebelum raya kami senyap2 g beli cat kaler kami kaler bunga2 cinta tu..hahahahah..nyesal lak xsuh dorang kalerkan ... xbazir duit..

bila orang datang menjenguk ...dimana tempah.. berapa harga itu pertanyaan biasa...- rasa macam umah contoh lak.. weeee

kelebihannya dapat ramai kawan baru.. sambil siap kan kaminye umah leh kami jadi kiah busy jenguk umah orang lain menambah mesra kan hubungan amin

setiap inci bilik kami pasang termasuk 2 bilik yg mempunyai siling tinggi kami pasangkan grill tuk keselamatan..

so total harga :

Grill 
sliding door, tingkap bilik utama, bilik 2, ke 3, ke empat, sedikit ruang udara dapur, pintu belakng yang kami gantikan dengan pintu besi  = rm 2500.00

Awning:
 Porch depan
dan  Belakang dapur 20 X 4
=RM 2800
 
TOTAL : RM 2500 + RM 2800 = RM5300.00

Korang servey la harga paling murah tau..sebab bila ada jiran2 lain yang pasang banyak lagi dorang dapat harga lebih murah dari kami... ini kelebihan pasang lambat sedikit dari orang lain.. leh tanya2..

P/s: kami terpaksa rushing sebabnya kami nak duduk awal bulan tuk elakkan bayar sewa bulan berikutnya memandangkan gaji encik faizal dah start potong... 

lambat2 Ha?!!! nak makan pasir?.. hahahahah

Khamis, 22 Ogos 2013

Hari Penerimaan Kunci Rumah

Muka ceria encik Mohd Faizal
Bersaksikan sliding door dan rumah-rumah kosong... hahahahah.. tanggal 22 April jam lebih kurang 2 Petang.. janji 1.00 Tengahari tapi lewat sejam encik wak ni datang.... kihkih.... Kami menerima kunci rumah... sebelum kami tandatangan segala surat kepuasan hati kami di bawak memeriksa sekali cacat cela rumah yang kita bakal terima...

mu jur jugak encik wak ni baik yang mana mata kami xnampak dia nampak.. dia suh kami tulis jea.. kami komplen sebab kami ada hak kan?... waranty 18 bulan dari  dapat kunci kami boleh terima segala cacat cela di ganti dengan yang lain.. alhamdullilah rumah kami hanya mengalami sedikit je kerosakan... simen tak rata, flust tandas kedua tak berfungsi dan juga paip air sinki loose... tu je...

rumah-rumah lain ada yang siling bocor, siling retak, tingkap pecah dan sebagainya.... setelah puas hati maka encik faizal pun menandatangangi surat penerimaan kunci dan bermulalah episod kami seterusnya....

ok nanti sambung lagi... daaa

Selasa, 20 Ogos 2013

Rumah Kecil kami

Salam and salute
Alhamdullilah kami telah pun memiliki rumah idaman kami
3 tahun kami menunggu
sudah hampir 4 bulan kami dah duduk di kediaman kami
amin amin amin

 Nak tahu kronologi pembelian rumah ni? nanti aku story..ins sha allah boleh jadi panduan pada anda2 yang di luar sana.. ins sha allah yea

kalau nak singgah ni alamat ke rumah kami..jemputlah
ok kita mula....hihihh suspens lak..kuikui
mula2 aku lah yang jumpa pamplet rumah ni... masa tu aku ngah baca surat khabar kat PKG Talang... tengok macam menarik.. harga masa tu tahun 2009  RM119 800 dengan Free law Fees..
aku bab2 guaman free ni lah aku laju je... tanya jugak pendapat kawan2 yang telah beli fasa mula2.. ada banyak pendapat... nekad nak juga..

balik rumah pujuk suami... masa tu encik faizal tak mahu lagi beli rumah..katanya ekonomi belum stabil.. bila buat penilaian memang la xcukup..pas tolak gaji makan pasir lah kami nanti...
takpe aku bab mengira perbelanjaan memang terbaik..walau pun langsung xde kepakaran dalam khidmat nasihat kewangan ni tapi termakan jugak godaan dan pujukan rayu aku ni,... hahah sib xgoda secara seksi ja.. hahahahah (jangan bayangkan...dosa)..kahkahkah

Kami ni dua-dua bergred 17 je.. bukanlah bergaji diploma atau degree..cuma bergaji gred SPM... so bukan nak cakap or ngeluh cuma nak bagitau kat korang yang bergred rendah jangan lah gusar... ins sha allah niat baik lagipun nak kukuhkan hubungan kekeluargaan n membina keluarga sakinah mestilah banyak dugaan dan adalah rezeki yang kita tak jangka.. lagi satu mestilah tanam dalam diri..UKUR BAJU DI BADAN SENDIRI!!!! tu penting... tengok orang buat apa pun kadang-kadang aku pun ada keinginan membuak-buak..

ok dah kelaut..hahahhaaha

Jalan2 lihat kawasan sekeliling

sambung lagi...

masa tahun 2009 ..KGT (kenaikan Gaji Tahunan) kami adalah sebanyak rm 49.++ dah lupa sahaja... bayangkan kalau kami tolak gaji bayar rumah kami hanya dapat 50 inggit la katakan setahun... kesian kan... tapi aku yakinkan juga encik faizal..aku ckp pejam mata iangat 5 tahun nanti mcmana?.. rm250 kan?.. banyak dah tu untuk kita...

tengahari esoknya , kami pergi ke pemaju, tengok2 dan nak booking... Ya ALLAH dugaan lagi.. nak tahu apa? Basic gaji encik faizal tak cukup... kami tak layak nak beli umah ni.. huhuu sedih gila... kalau kerja kerajaan nak membeli rumah berharga 120K kami haruslah mempunyai basic gaji rm1000.. encik faizal cuma masa tu 900++ sahaja..tahun depannya APRIL baru cukup 1000..see seperti aku cakap memang kalu kami beli kami akan makan pasir anak beranak... hohoho sedih lagi

Tapi memang nak jadi rezeki kami, kerani pemaju perumahan cakap takpe dia tunggu sebab rumah pun baru nak naik... dia boleh tunggu payslip tahun depan... fuh fuh fuh lega sangat-sangat..

dan muncul dugaan lagi nak booking kena bayar RM1000.. hahahaha.. kami xcukup duit...kami hanya punyai RM500 di tangan... ( nilah padah xde simpanan..silalah menyimpan yea dr awal)...

segan nak pinjam orang so kami kol la bonda di kampung... hehehee.. yeay bonda pinjamkan 500 lagi...alhamdullillah kami booking

start dari hari booking kami memasang impian dan harapan.. tak sabar tau nak memiliki rumah sendiri.... berapa lama harus di sewa? rumah makin mahal...kalau kami tunggu lagi sama je.. betul tak? apa yang sama? kami tetap makan pasir jugak nanti.... hihihi

dalam susah hati tu hari-hari doa Allah murahkan rezeki kami... Tup-tup rezeki Allah kita xtahu ada kenaikan gaji baru yang di umumkan... see? see? ada kan rezeki kita... bila, dimana hanya Dia yang tahu,....

Tuan rumah bergambar kenang-kenangan .. hahahaha
ni lah sedikit sebanyak kronologi bagaimana kami memiliki dan bertekad membeli rumah... semoga rumah kami yang kecil ini menjadi syurga kami dan kami semua beroleh keleuarga sakinah..amin
okay nanti sambung lagi.. hihihi

pandangan belakang
bye bye.. :)







Isnin, 22 April 2013

KARI IKAN PARI


 selamat pagi
kali ini resepi kari lagi.. aiyakkk adakah aku dah mix bollywood dalam darah aku.. aku malaywood lah... biasalah duk malaysia pelbagai citarasa boleh di dapati..

aku memang pengemar kari, kari pekat, kari cair, kari xde santan semua aku bedal asalkan namanya kari .. nak nak makan pulak dengan nasi panas dan setiti dua kicap manis.. perghhhh menjilat jari...kompom 4 kali tambah

ok kali ini resepi kari ikan pari.. tak lari byk pun dengan kari kepala ikan haritu.. 
 
sediakan bahan seperti diatas

BAHAN-BAHAN:-

3 Ulas bawang merah ricik halus
2 Ulas bawang putih jugak di ricik halus
1 Inci halia diricik halus
1 sudu teh halba campur
2 tangkai daun kari
serbuk kari ikan di bancuh sedikit air jadikan paste
1 sudu teh serbuk kunyit
2 potong ikan pari di potong dadu
2 biji tomato
beberapa biji bendi
1 mangkuk air asam jawa
2 cawan santan pekat
garam secukup rasa dan:-
minyak untuk menumis

bahan untuk menumis

CARA-CARANYA:-

panaskan minyak dan tumis bahan-bahan seperti diatas sampai garing

masukkan kari paste dan serbuk kunyit masak sehingga pecah minyak, tambahkan sedikit air

bila paste kari dah masak masukkan ikan dan sedikit air.. tunggu hingga ikan masak

masukkan air menutupi ikan dan santan secawan terlebih dahulu.

masukkan bendi dan tomato tunggu sehingga bendi empuk

masukkan santan selebihnya di ikuti garam, serbuk perasa dan air asam jawa

p/s: kalu pekat leh tambah air sedikit.. ikut pada kepekatan yang anda hendak... 

tunggu menggelegak tutup api dan siap...

selamat mencuba dan memasak

Khamis, 18 April 2013

ROTI JALA

Resepi kali ini kuih yang rata-rata ramai yang suka.. saya tak pernah pun buat.. ni percubaan kali pertama.. banyak saya google tapi resepi dari kak ita masam manis juga menarik perhatian...

blog kak ita memang kalau siapa singgah mesti akan ulang singgah banyak kali.. dengan teknik foodography dia memang macam pakar sangat.. tabik pada kak ita

cuma beza kaler je.. kak ita oren kuning , saya hijau kuning.. semangat kedah mungkin atau semangat BERSIH n PAS.. hahahaha.. maklumla nk pilihanraya...kihkih

oooooit xde kena mengena yea.. saja jea gurau..kang tak pasal2 kena ban ngan parti BN .. maybe lain kali saya suaikan MERAH and BIRU lak.. ok fair... jabat tangan balik.. ehehe

ok lets go dengan tujuan asal

so izinkan saya copy yea kak ita


ROTI JALA
By: Lynn
Rujukan : My Resepi

Bahan-bahan ~ Anggaran 10-15 orang.

450g tepung gandum
1 camt garam
1/2 camt serbuk kunyit
450 ml susu segar
3 biji telur ~ di pukul sedikit
450 ml air ~ sekiranya semasa menyediakan adunan, ianya agak pekat tambahkan sedikit air 
2 camb mentega cair
minyak untuk melenser
acuan roti jala

Cara-cara

Ayak tepung, garam dan serbuk kunyit ke dalam mangkuk besar.
Buatkan lubang di tengahnya.
Tuangkan susu, telur, separuh daripada air dan setengah mentega cair ke dalamnya.
Gunakan pemutar belon / balloon whisk untuk membancuh.
Masukkan baki air dan mentega hingga adunan tidak bergentel.
Tapis dengan penapis halus.
Untuk lebih mudah masukkan semua bahan dan blender agar lebih halus. 
Ketepikan adunan selama 20-30 minit. 
Panaskan kuali leper yang tidak melekat atas api sederhana.
Kemudian lenserkan sedikit minyak panas dengan berus lenser atau berus pandan. 
Kacau dan isikan 80ml adunan ke dalam acuan roti jala. 
Bermula dari bulatan luar, pusingkan acuan kira-kira 6-8 cm di atas kuali.
Terus memusing dalam bulatan untuk membentuk juraian roti jala.
Jangan buat pada bahagian yang sama dua kali kerana roti jala akan menjadi tebal.
Biarkan masak tetapi jangan sampai keperangan. 
Angkat dan lipat roti dalam bentuk baji atau gulungkan.
Ulangi proses yang sama sehingga semua adunan habis di gunakan. 

Tips: Untuk membuat berus pandan, ambil 4 helai daun panda, belah setiap helai kepada 2 secara memanjang. Kemudian hiris sepanjang 20 cm. Akhirnya ikat pada satu hujung dengan getah bulat.



ACUAN MUDAH DAN SENANG DI KAWAL

Adunan mungkin agak banyak, jadi kepada keluarga yang tak ramai boleh rujuk resepi di bawah dari saudara Adnan Ibrahim. Resepi lebih kurang sama tapi dalam kuantiti yang sesuai untk keluarga yang tak ramai.


LOREKKAN TRADISIONAL

ROTI JALA
By : Adnan Ibrahim

1 cawan tepung gandum
3/4 cawan air
1/2 cawan susu segar ~ optional, kalau tak nak susu, letak air
2-3 titik pewarna makanan kuning
1 biji telur
3 camca besar mentega air atau minyak zaitun
Secubit garam

Satukan semua bahan2 di atas kecuali sos pencicah.
Kacau rata dengan whisk dan tapis bancuhan tadi.
Ketepikan 10 minit.
Panaskan non-stick pan, mat guna saiz 10 inci.
Lenser dengan sedikit minyak zaitun (lap dengan paper towel bersih yang dicelop sedikit minyak). Bila panas, paip kan adunan yang telah diisi dalam acuan botol sos bermuncung tiga secara zig-zag. Kemudian buat kaedah sama tapi kali ini bertentangan jaluran tadi.
Masak dengan api kecil, bila permukaan roti jala nampak pucat
Kemudian dari pangkal, gulung perlahan2 hingga ke hujung.
Kemaskan dan alih dalam pinggan.
Buat kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap.
Hidangkan bersama sos kegemaran atau sambal tumis.

NI LOREKKAN SENDIRI.. ZIG ZAG

saya guna resepi yang pertama tapi di ganti serbuk kunyit dengan pewarna hijau dan kuning.

dan jugak mentega cair saya ganti dengan minyak jagung

buat banyak-banyak sebab nak bawak ke sekolah share ngan kawan-kawan... alhamdullilah licin



untuk yang berminat dengan botol acuan yang saya gunakan, saya beli di kedai DAISO di AEON Seksyen 18, Ipoh...




 ok.. selamat mencuba & selamat menjamu selera

Rabu, 17 April 2013

Paste Ikan Bakar

SUMBER: ins sha allah sumber halal..kihkih.. sumber dari dapur sendiri la..

hyeee.. nampak x saya rajin bulan ni... tiap-tiap hari takat ni saya update resepi.. rajin kan rajin kan.. hikhik... ni mai rajin la... setakat ni....takat esok lusa lom tau yea...

resepi ni saya tak ambik dari mana-mana pun.. hanya saya rasa dan feel apa bahan yang ada didalam paste yang pernah saya makan di kedai-kedai ikan bakar.. maybe tak sama dengan yang kedai-kedai ikan bakar buat tapi ins sha allah kena dengan selera kami sekeluarga

percaya atau tak resepi ni saya buat time saya balik kampung dan my ayah cakap leh jual.. siap cadangkan jual di bazar ramadhan.hahaha. walah weh hebat anak ayahbunda ni... hikhik

oklah jom cek resepi kali ini

RESEPI IKAN BAKAR ERDAYU

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ikan Talapia Merah sederhana besar (500gm)
semangkuk air asam jawa
garam
gula
serbuk perasa ( optional )
sedikit air
daun pisang yang di layur - if guna magic pan xyah guna daun pisang pun xpe....hikhikhik
minyak untuk menumis

Bahan kisar:-
2 batang serai potong halus
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
5 tangkai cili kering
3 tangkai cili padi ( optional nak pedas tambah lagi)
sedikit air jangan terlalu banyak nanti lambat pulak paste nak kering

CARA-CARANYA:-

panaskan sedikit minyak dalam kuali,  masukkan bahan kisar dan biar paste pecah minyak dan sedikit kering, masukkan air dan biarkan paste betul-betul masak.

masukkan sedikit air asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa.... suaikan rasa dengan kehendak tekak anda... bagi masin sikit n masam sikit sebab nanti nak bagi dia serap dalam ikan....

bila paste dah kering angkat dan ketepikan

PANGGANG IKAN:-

panaskan magic pan, atau sediakan tempat pembakar

ambik daun pisang dan letakkan sedikit paste diatas daun pisang, letakkan ikan dan letak sedikit lagi paste diatas ikan n didalam perut ikan sikit... balut ikan dengan daun dan letak diatas tempat pembakar.

if guna magic pan.. letakkan sedikit paste atas kuali dan letakkan ikan serta letak sedikit lagi paste diatas ikan.. then tutup magic pan, perlahankan api 10 minit tiap sebelah... buka magic pan dan cucuk ikan if kurang masak tambah 2 minit lagi.. dan letak lagi paste kalu rasa nak paste banyak ler... hihiihi

bila ikan dan masak angkat dan sediakan

ok sekian.. selamat memasak & menjamu selera...



Selasa, 16 April 2013

Kari Kepala Ikan


Ok kali ini permintaan ibu baru puan ayien... 

Jujur akui memang ni first time masak kari kepala ikan, bukan apa tensen aku tak makan kat kedai mamak tapi en suami pengemar kedai mamak. tapi sejak kawin ni di jarang ke sana.. ( tq memahami)..aisheh.. kalu pergi pon ngan kawan2 je.. kalau ajak si bini.. ops sorry memang tak..

jadi menyahut cabaran sebagai isteri solehah di mata suami .. tarik nafas panjang2 n try jugak.. walahaweh sedappp.. tu suami yang cakap... kihkihkih

en suami cakap .. pasni abang tak makan dh kat kedai mamak.. elek tipu je.. lusa tu kawan dia ajak laju jea g.. tapi makan roti canai la bukan kari kepala ikan..

sebenarnya tak berbaloi pun makan di kedai mamak seketul je rate RM 30- RM 40 seketul..tu paling murah kot... pergi je tesco beli seketul kepala ikan merah antara RM19.00 sekilo... yang ni aku beli baru rm11.00 tak sampai pun sekilo

ok jom tengok resepinya:-


BAHAN- BAHAN:-

1 ketul kepala ikan merah yang di cuci sebersihnya dan di rendam bersama air asam ( bagi hilang hanyir)
2 tangkai daun kari
1 paket / RM0.50 sen serbuk kari ikan (bancuh sedikit ngan air)
2 sudu serbuk kunyit
3 ulas bawang merah diracik halus
2 ulas bawang putih diracik halus
1 inci halia diracik halus
semangkuk air asam jawa
RM 1.00 Bendi
RM 2.00 santan pekat
garam,gula dan serbuk perasa ( optional)
minyak untuk menumis
air

Cara-caranya:
panaskan periuk yang ngam atau besar sedikit dari saiz kepala ikan.. untuk elakkan kepala ikan hancur
bahan2 yang di racik tadi & daun kari hingga garing.. masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan air dan serbuk kunyit. tumis hingga rempah pecah minyak and masak
masukkan kepala ikan dan air bagi tenggelam sedikit je kepala ikan balik2 sekejap dan angkat.. just nak bg dia sebati rempah je.. letakkan kepala ikan di tepi dahulu.
masukkan air asam jawa, separuh dari santan, bendi
empukkan bendi dan masukkan garam, gula dan serbuk perasa...
bila bendi dah empuk keluarkan bendi dan masukkan kepala ikan dengan santan yang selebihnya.. tutup periuk dan biarkan api kecil...

P/s: jangan kacau2 ikan nnti ikan akan pecah.. biokan dia mendidih...
bila ikan dah masak .. baru masukkan bendi yang dikeluarkan tadi ... tujuan asingkan bendi sekejap sebab xnak bendi jadi lembik....

sekian.. selamat memasak...


jemputlah.. hihihihi


Kerabu Kerang


Kerabu Kerang

jika post yang lepas berkait rapat dengan masakan kampung.. kali ini jugak versi yang sama... yea yea i admit i anak jati kampung... ( i bagai ..hahaha)

jika anda pulang ke kampung anda akan buat-buat muka kemalasan nak ke dapur sebab anda nak jugak suruh, paksa bunda anda masak bukan?... kalau x... kira aku sorang jea la... aku tolong sedia bahan je..  sebab aku nak mak aku jugak gaul masakan tersebut.. baru nama air tangan bunda.

bahan-bahan A:-

1. RM 1.00 pucuk paku ( dicelur )
2. RM 1.00 taugeh ( dicelur
3. isi kerang yang telah di rebus
4. Beberapa biji bawang merah kecil di racik halus
5. 1 paket kerisik ( beli yg original lagi sedap berbanding paket dari kilang)
6. 1 cawan santan pekat
7. Garam, Gula, & serbuk perasa

Bahan Kisar:
 Bawang merah 4 biji, cili padi 5 biji, 3 batang serai dan 2 inci lengkuas, 2 inci belacan

Cara-Caranya:-
Bahan A di masukkan kedalam besen sederhana besar kecuali santan, tuang bahan kisar dan gaul... masukan santan sedikit demi sedikit
sesuaikan rasa mengikut citarasa anda

P/s: sekian :)



Isnin, 15 April 2013

Resepi Siput Sedut Masak Lemak Labu

Maaf gambo tak lawa.. ni bekal bawak ke tempat kerja..kongsi ramai-ramai bersama opismate

salam and salute!!!

lama kan x update.. malas ya rabbi la... lagipun dh berblogging dah x sama cam zaman bujang... byk nak story tapi malas jugak... hahaha..

siput adalah makanan kegemaran seisi rumah di kampung..sekarang hasut en suami pulak..saja masak kaw2 bagi dia termimpi2.. nnti di wish lagi leh uat lagi...

masa makan ngan adik beradik selalu jadikan permukaan siput yang hitan didepan tu sebagai tahi lalat.. macam sarimah ibrahim la apa lah.. hikhik... aduhai terkenangkan kampung

ok la pergi pada tujuan asal. Resepi resepi n resepi...

kali ni masakkan favourite kalau masak siput sedut.. resepi turun menurun air tangan bonda turun ke air tangan anak bonda .. puan emi

bahan-bahan:

1. 1/2 kilo siput sedut - beli sehari sebelum nak masak.. rendam dalam bekas berisi air telaga atau sungai kalu xde rendam dalam air paip yg airnya di tadah sejam sebelum nak rendam tuk elakkan siput mati keracunana klorin.. tujuan rendaman semalaman tuk hilangkan lendir, pasir, lumut yg ada didalam badan siput... ( uhsssss penat explain) - lepas tu potong ujung siput

2.  1/4 biji labu yang di buang kulit direbus dengan menggunakan air yang di sukat ngam2 tutup isi labu sahaja - ( ingat rebus samapai empuk... kalau air lebih buang sikit untuk bagi kuat xcair sangat nnti xsedap )

3. * 1 Labu bawang besar ( di tumbuk), *1 batang serai dititik,* se mangkuk kecil air asam jawa / 2 keping asam keping, *cili padi secukup rasa ( ditumbuk ), *1 sudu teh serbuk kunyit, garam, gula secukupnya

4. RM2.00 santan kelapa.. ( hikhikhik)

5.  selepas labu empuk masukkan bahan- bahan bertanda *

6. Masukkan santan dan tunggu mengeleggak... dan rasa sesuai citarasa

7. Akhir sekali masukkan siput. tunggu sehingga 2 atau 3 kali menggeleggak dan angkat...

P/S: siput jangan terlalu masak nnti xleh nak sedut keluar... kalu nak tahu masak ke tak ambik seekor dan try sedut kalu dah keluar maknanya masak n tutup api

cara makan siput ada style nye.. hahahahaha...