Selasa, 22 Disember 2009

BLACK & WHITE PHOTO Contest

Saya pun nak join...huhuhu...so ni la gambo black N White yg saya ada cuma...huhuhu...









Photobucket

Rabu, 18 November 2009

~* Jahit Manik Tabur *~

Salam semua

lama dah tak hapdetkan almaklumla ujung tahun ni faham2 la tahap kebizian camner

ok jom tengok jahitan terbaru emi..maap la masih keras tangan...

ni baju adik kepada kak ikin..ofismate emi..nk pakai kenduri katanya..hopefully dia suka..






Photobucket

Jumaat, 13 November 2009

~* Review Filem 2012*~

salam dan selamat pagi...
kali ini emi nak uat entri pasal filem 2012 yang sedang hangat diperkatakan sekarang..semalam emi ngan hubby g tgok filem ni kat Taiping sentrel.

filem ni dari minggu lepas emi dah start remind tarikhnya..kononnya nk jadi org first la tgok..1st time ni emi g tgok hari ni keluar hari ni emi g tgok..huhuhu

selalu nya ambik masa gak la selepas seminggu tayangan baru p tgok

owh sungguh mendukacita...dah la 2 kali blackout lam pawagam tu..ngah asik masyuk melihatnya black out..mau huru hara gak la la pawagam malam tadi

emi p tgok kul 11.30 sebb kul 9.15 semua dah sold out..wah semua teruja nk tgok filem ni kan?..ok meh emi bagi kelebihan dan keburukan

kita start dari keburukan la dulu ye
1. Starting mmg dah tak faham apa dah taw taw Andrian (saintis USA) dah g negara india pastu jumpa Santham iaitu orang pertama yang menjumpai fenonema kerak bumi sedang dalam proses mengalami kehancuran

2. banyak tak faham sebb masa berlalu terlalu pantas..5 minit ditahun 2009.5saat ditahun 2010,5 saat tahun 2011 dan setrusnya

3. leh plak ada team ngah buat kapal besar nak larikan diri

4. tak logik sangat sebbnya ada time la leh lepaskan diri

5. agama Hindu,Budhha dan kristian je ditonjolkan..islam xde..cuma 1 je cam slide show gambar kat mekah



banyak la lagi g la tgok ye..huhuhu

kelebihannya:

1. time bumi terbelah tu , tsunami,gunung berapi mmg real..sgt menakutkan
2. sepanjang dalam tu emi duk beristigfar je dan berfikir kalau mmg betul mcm tu mmg tak terdaya emi nk melawan....rasa diri kerdil..mmg ingat mati jela..
3. sound effect ok


P/s: bagi 3 setengah bintang jela...hampa la jugak..sebb nk g tgok punya la excited tapi filem xde la best sangat..

sapa2 dah tgok tu leh la share perasaan anda lak..maybe emi salah penilaian...maklumla ting tong jgk rini sbb semalam tido lewat..huhuh
Photobucket

Rabu, 4 November 2009

~* Jawatan Baru Kah ? *~

salam..wah dah lama tol tak hapdet ye..gila bersawang tol blog ni..tak percaya tgok la entri terakhir bila? dah bulan lepas hanya 5 kali je aku hapdet..hahaha..

malas la skrg ni..ntah la...mood berblogging seakan hilang...aku kena guna2 ke?..hikhik..astagfirullahalazim....ada lak kat situ..vitamin R tak cukup sebenarnya..so Vitamin M cross line la apa lagi

skrg aku gila berfacebook...bukan gila duk menulis entri tapi gila dok main game kat situ..asik masyuk je..sampai nk tido malam pun leh lagi dok sembang pasal facebook ngan suami..hahaha...penangan gila la ngan facebook...adoi

ok berbalik pada tajuk entri aku tu..ooooo opss jangan salah faham ye...bukannya naik pangkat jauh sekali dpat kenaikkan gaji..tu cuma kerja terpaksa rela..tapi ok la..skrgnya aku ada pengalaman disitu dan pengalaman itu dihargai oleh mereka...ceh

so nnti bermula lah kerja aku...ari tu aku dh buat satu di sk laneh lubok merbau..masih ingat kan?..semalam aku dapat surat perlantikan ni secara rasmi...laku nnti kalu aku mintak kerja lain..hopefully..amin

letter head tu?..dari mana see..hikhik
Pengerusi/Ahli lembaga pemeriksa( ahli je la)hikhik
sain tu yg penting tu

ok la tu je untuk arini..nnti aku tulis lagi ye..if ada kerajinan...doakan aku rajin ye..hiihi

Photobucket

Jumaat, 23 Oktober 2009

~* Tag Pertama Bulan Ini *~

hari tu ada emi ada terjah blog cik sarah..jumpa la tag ni..teringin lak nak buat..hihii...so jom la terjah ye

Please state your current brand of the following:



1. hair shampoo :
DOVE grey

2. hair conditioner :
tak pakai pun

3. facial foam :
Safi Balqis

4. scrubs :
xde jugak

5. facial cream :
Safi Balqis ni emi pakai since emi tingakatn 4 lagi..till now xpernah tukar

6. body lotion :
ala tak ingt la brand apa..hihi..sebb jarang pakai...xsuka..sbb melekit

7. shower soap :
Dettol

8. lipstick :
xpakai gak..ngee...kekadang je sapu lips balm silky girl...

9. perfume :
Lancome (purple)...

10. deodeorant :
Ladies stick (blossom)
Garnier Kuning


PART B (clothes)

Just state the favourite brand that you have only:

1. t-shirt :
xder brand pun asal cantik sudah

2. jeans :
Live`s murah2 je...huhu

3. baju kurung/melayu :
Tempah or ready made tak kesah asal lawa

4. shoes :
sandal RM 10 kat pasar malam..hihihi

5. slippers :
slip toi...kalau org yg tinggal di hostel akan tahu brand ni

6. spectacles/sunglasses :
nope..xde

7. hijjab :
xkesah..paling selesa bawal

8. underwear:
hahaha..ada brand ke?..selalu beli kat AVOn je


9. belt :
xde

10. socks : yg murah2 sudah

11. watch : -
swatch- pasar malam..ngeeee



PART C (technology)



1. mobile handphone : SONY ERICSSON K800i.

2. laptop/notebook : ACER

3. printer/scanner : HP deskjet 845c

4. camera : Samsung (hadiah birhtday dari suami)

5. hardisk :Western nye


6. mp3/mp4 : -




Photobucket

Selasa, 13 Oktober 2009

~* Ulang Tahun Pertama Blog *~



today adalah anniversary blog aku yg pertama...happy birthday..hiihiiiii



Photobucket

Isnin, 12 Oktober 2009

~* Hadiah *~

ermss..best je rasa..minggu lepas dpat minggu ni pun dapat..ni bukan dapat saja taw..ni dapat sbb ada kerjanya...hihiii..

kebetulan kot..minggu lepas seminggu berkursus di instun behrang t.malim...hari terakhir ada la ujian penilain..ingatkan saja2 buat rupanya tu untuk menilai sejauh mana kita faham akan pembelanjaran kita...

kursus macromedia flash..bagi yg tek pernah belajar memang teruja hbis..cam emi..siap yg simple2 pun emi leh kata dasyat2..fuhs.mmg hebt la sapa yg expert lam bidang ni...

so berbalik pada kuiz tersebut..buat punya buat emi ngan ayien kawan emi dari melaka je yg dapat fullmark...fuhss bangga siot

ingatkan apa je..rupanya penyelaras kursus tu kata saya akan bagi hadiah..so dia bagitahu dapat ANTIVIRUS PANDA original langganan setahun...bangga gila

huuhuhuh

dan keduanya lak..balik2 sekolah pagi tadi ada seorang ustazah cakap emi jangan lupa ambik hadiah kuiz ramadhan ari tu..

wah aku menang ke..best2 dan dapat la hadiah ni

mmg best..bertuah sunbgguh emi..ceh ayat last tu...ngeee

Photobucket

~* buaah apa kah ini *~


buah apakah ini?

ni ada kaitan dengan pantun nasihat orang tua2 dahulu kala?..
sapa jawab paling awal akan dapat hadiah dari emi...

1st time nk bagi hadiah ni..hikhik

Photobucket

Selasa, 6 Oktober 2009

~* Sedang Berkursus *~


Maaf lama tak hapdet Blog..busy la..to Pakcik blogspot sorry ye selalu masuk lam blog emi asik terliur je ngan popia pedas tu..hikhik..

maklum la mood raya masih ada..so pasti itu yg menjadi santapan mata pakcik ye..

skrg ni ngah busy berkursus..minggu depan baru balik..sian my hubby kena tgl seminggu..biasala tuntutan kerja membataskan segalanya...

ok la ni je yg sempat di pikir..idea xde..layan jela gmbr kami berlibur petang2 di sini..








Photobucket

Khamis, 17 September 2009

~* Popia Pedas*~

yang ni tak tahu apa namanya...emi bagi je nama berdasarkan logik..hikhikhik...

yang pasti mmg nyummi la jugak...sebb dia ada rasarangup, pedas dan manis dalam satu rasa..perghh..sambil menaip ni kecur lak air liur ni..sib la puasa...kalau tak mau tetiba blik buka balang...hikhik

ok la jom emi tulis resepinya
Bahan2nya:
1bungkus Kulit popia
sedikit bijan ( disangai dulu iaitu goreng tnpa minyak)
tepung gandum (bancuh cam gam)
1 cawan gula
cili kering di blend

Cara2nya:
Gulung kulit popia rapat2..gamkan dengan tepunggandum di hujungnya

bijan di sangai

Potong kulit popia secara mengereng
Goreng sehingga garing
toskan minyak dulu

tumis cili kering sehingga pecah minyak
masukkan Gula dan kacau
masukkan sedikit air
bila dah masak masukkan bijan tadi
dan masukkan popia kacau dan api ditutup
siap untuk di makan


dan last emi nak tayang stok kuih raya yg sempat di buat..


Photobucket

~* Conflakes Madu *~



Semalam dua kueh raya aku sempat buat...hihi..yang simple dan senang je aku ambik..yang susah2 di tinggalkan

so tgok la sedapkan?..yup mmg sedap sgt...hihihi...nnti jemput beraya ke rumah ye



Resepinya:

1 botol kecil madu
conflakes (guna conflakes timbang je RM5.00)
1 ketul butter cup
1/2 cwn gula
kismis/halwa betik/hirisan badam
coklat rice untuk hiasan

Cara2nya:

panaskan kuali
masukkan buttercup masak sehingga cair
masukkan madu kacau dan masukkan gula hingga hancur
masukkan conflakes dan kismis/halwa betik/hirisan badam
tutup api
masukkan dalam cup dan tabur coklat rice
bakar 15 minit dengan suhu 150 darjah celcius

dan taraa..siap...nyummi
Photobucket

Isnin, 14 September 2009

~* Majli Berbuka Puasa JTKPK *~

ingat lagi entri emi yang menjemput Warga JTK Perak ke Majlis berbuka puasa di rest House Kuala Kangsar isnin Lepas? Majlis itu telah pun dilaksanakan dengan meriahnya..oOk meh layan sepuasnya Gambar-gambar yang diambil Oleh JTK Smk Gunung rapat..credit to Him apai


Faizal ( Sk Padang Ampang) dan Khai (Sk sentosa)

yang ni pantang nmpak camera...fobia..hikhik emi (Sk Talang),Jue (Sk Methodish) dan Avin (smk Anderson)
Wan (Sk Jelutong) dan Avin (SMK Anderson)..belakang tu panorama Sg Perak..cantik seh
Mr Bawal ( Sk Kg Nasib) menunjukkan skill dan perutnya..ops...hikhik
Fizlan aka Yb (Sk Tasek Damai) dan Khai ( Sk sentosa)