Rabu, 19 Februari 2014

Resepi Ej : Aiskrim Homemade

Aiskrim homeade

ok tinggal sat pasal atkins... rini nak share kat orang yg bukan atkiners...

saja merajin kan diri membuat aiskrim untuk si kaseh
so takde la dia meronta2 minta singgah di kedai nak beli aiskrim/coklat time pulang dari school


Resepi Aiskrim Homemade by Ejdee

ada dua version... ikut lah mana-mana nak follow yea... terpulang

ni versi saya buat



Versi Pertama

*1 kotak besar susu segar ( rujuk pada gambar)
*1 tin susu pekat
*3 Sk esen vanilla
*4 Sk Omellete (halal)
*2 biji telur

Perasa tambahan: milo, pandan emulco, pewarna
Hiasan : chocolate chips & coklat M&M


-Pukul semua bahan * di atas dengan mixer/ blend 
-Asingkan untuk di tambah perasa pilihan
-Masuk dalam fridge selama 6 jam keluarkan dan gores2 bagi gebu
-Hiaskan coklat chip dan coklat M&M
-Masuk semula dalam peti
-Siap tuk di nikmati




Versi Kedua

1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
1 Sk omellete
1 biji telur
1 Sk esen Vanilla

-Pukul semua bahan di atas dengan mixer/ blend 
-Asingkan untuk di tambah perasa pilihan
-Masuk dalam fridge
-Siap tuk di nikmati



Versi Ketiga ( tanpa Telur)

3 cawan susu UHT
1/2 tin susu pekat
2 Sk omellete
2 Sk esen Vanilla


-Pukul semua bahan di atas dengan mixer/ blend 
-Asingkan untuk di tambah perasa pilihan
-Masuk dalam fridge
-Siap tuk di nikmati


ikutlah pilihan mana pun... sekian selamat mencuba 

5 ulasan:

Ayu azmir berkata...

harus cuba ni

ejdeejasmi berkata...

silakan..sedap

Mak Kecik berkata...

Tolong buatkn

Mak Kecik berkata...

Tlg buatkn

Tanpa Nama berkata...

Pembetulan..ovallate bkn omellette.maaf tuan tanah yer.