Isnin, 15 April 2013

Resepi Siput Sedut Masak Lemak Labu

Maaf gambo tak lawa.. ni bekal bawak ke tempat kerja..kongsi ramai-ramai bersama opismate

salam and salute!!!

lama kan x update.. malas ya rabbi la... lagipun dh berblogging dah x sama cam zaman bujang... byk nak story tapi malas jugak... hahaha..

siput adalah makanan kegemaran seisi rumah di kampung..sekarang hasut en suami pulak..saja masak kaw2 bagi dia termimpi2.. nnti di wish lagi leh uat lagi...

masa makan ngan adik beradik selalu jadikan permukaan siput yang hitan didepan tu sebagai tahi lalat.. macam sarimah ibrahim la apa lah.. hikhik... aduhai terkenangkan kampung

ok la pergi pada tujuan asal. Resepi resepi n resepi...

kali ni masakkan favourite kalau masak siput sedut.. resepi turun menurun air tangan bonda turun ke air tangan anak bonda .. puan emi

bahan-bahan:

1. 1/2 kilo siput sedut - beli sehari sebelum nak masak.. rendam dalam bekas berisi air telaga atau sungai kalu xde rendam dalam air paip yg airnya di tadah sejam sebelum nak rendam tuk elakkan siput mati keracunana klorin.. tujuan rendaman semalaman tuk hilangkan lendir, pasir, lumut yg ada didalam badan siput... ( uhsssss penat explain) - lepas tu potong ujung siput

2.  1/4 biji labu yang di buang kulit direbus dengan menggunakan air yang di sukat ngam2 tutup isi labu sahaja - ( ingat rebus samapai empuk... kalau air lebih buang sikit untuk bagi kuat xcair sangat nnti xsedap )

3. * 1 Labu bawang besar ( di tumbuk), *1 batang serai dititik,* se mangkuk kecil air asam jawa / 2 keping asam keping, *cili padi secukup rasa ( ditumbuk ), *1 sudu teh serbuk kunyit, garam, gula secukupnya

4. RM2.00 santan kelapa.. ( hikhikhik)

5.  selepas labu empuk masukkan bahan- bahan bertanda *

6. Masukkan santan dan tunggu mengeleggak... dan rasa sesuai citarasa

7. Akhir sekali masukkan siput. tunggu sehingga 2 atau 3 kali menggeleggak dan angkat...

P/S: siput jangan terlalu masak nnti xleh nak sedut keluar... kalu nak tahu masak ke tak ambik seekor dan try sedut kalu dah keluar maknanya masak n tutup api

cara makan siput ada style nye.. hahahahaha...

Tiada ulasan: