Rabu, 17 April 2013

Paste Ikan Bakar

SUMBER: ins sha allah sumber halal..kihkih.. sumber dari dapur sendiri la..

hyeee.. nampak x saya rajin bulan ni... tiap-tiap hari takat ni saya update resepi.. rajin kan rajin kan.. hikhik... ni mai rajin la... setakat ni....takat esok lusa lom tau yea...

resepi ni saya tak ambik dari mana-mana pun.. hanya saya rasa dan feel apa bahan yang ada didalam paste yang pernah saya makan di kedai-kedai ikan bakar.. maybe tak sama dengan yang kedai-kedai ikan bakar buat tapi ins sha allah kena dengan selera kami sekeluarga

percaya atau tak resepi ni saya buat time saya balik kampung dan my ayah cakap leh jual.. siap cadangkan jual di bazar ramadhan.hahaha. walah weh hebat anak ayahbunda ni... hikhik

oklah jom cek resepi kali ini

RESEPI IKAN BAKAR ERDAYU

BAHAN-BAHAN:-

1 ekor ikan Talapia Merah sederhana besar (500gm)
semangkuk air asam jawa
garam
gula
serbuk perasa ( optional )
sedikit air
daun pisang yang di layur - if guna magic pan xyah guna daun pisang pun xpe....hikhikhik
minyak untuk menumis

Bahan kisar:-
2 batang serai potong halus
2 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 inci lengkuas
3 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci belacan
5 tangkai cili kering
3 tangkai cili padi ( optional nak pedas tambah lagi)
sedikit air jangan terlalu banyak nanti lambat pulak paste nak kering

CARA-CARANYA:-

panaskan sedikit minyak dalam kuali,  masukkan bahan kisar dan biar paste pecah minyak dan sedikit kering, masukkan air dan biarkan paste betul-betul masak.

masukkan sedikit air asam jawa, garam, gula dan serbuk perasa.... suaikan rasa dengan kehendak tekak anda... bagi masin sikit n masam sikit sebab nanti nak bagi dia serap dalam ikan....

bila paste dah kering angkat dan ketepikan

PANGGANG IKAN:-

panaskan magic pan, atau sediakan tempat pembakar

ambik daun pisang dan letakkan sedikit paste diatas daun pisang, letakkan ikan dan letak sedikit lagi paste diatas ikan n didalam perut ikan sikit... balut ikan dengan daun dan letak diatas tempat pembakar.

if guna magic pan.. letakkan sedikit paste atas kuali dan letakkan ikan serta letak sedikit lagi paste diatas ikan.. then tutup magic pan, perlahankan api 10 minit tiap sebelah... buka magic pan dan cucuk ikan if kurang masak tambah 2 minit lagi.. dan letak lagi paste kalu rasa nak paste banyak ler... hihiihi

bila ikan dan masak angkat dan sediakan

ok sekian.. selamat memasak & menjamu selera...



Tiada ulasan: