Selasa, 16 April 2013

Kerabu Kerang


Kerabu Kerang

jika post yang lepas berkait rapat dengan masakan kampung.. kali ini jugak versi yang sama... yea yea i admit i anak jati kampung... ( i bagai ..hahaha)

jika anda pulang ke kampung anda akan buat-buat muka kemalasan nak ke dapur sebab anda nak jugak suruh, paksa bunda anda masak bukan?... kalau x... kira aku sorang jea la... aku tolong sedia bahan je..  sebab aku nak mak aku jugak gaul masakan tersebut.. baru nama air tangan bunda.

bahan-bahan A:-

1. RM 1.00 pucuk paku ( dicelur )
2. RM 1.00 taugeh ( dicelur
3. isi kerang yang telah di rebus
4. Beberapa biji bawang merah kecil di racik halus
5. 1 paket kerisik ( beli yg original lagi sedap berbanding paket dari kilang)
6. 1 cawan santan pekat
7. Garam, Gula, & serbuk perasa

Bahan Kisar:
 Bawang merah 4 biji, cili padi 5 biji, 3 batang serai dan 2 inci lengkuas, 2 inci belacan

Cara-Caranya:-
Bahan A di masukkan kedalam besen sederhana besar kecuali santan, tuang bahan kisar dan gaul... masukan santan sedikit demi sedikit
sesuaikan rasa mengikut citarasa anda

P/s: sekian :)



Tiada ulasan: