Selasa, 16 April 2013

Kari Kepala Ikan


Ok kali ini permintaan ibu baru puan ayien... 

Jujur akui memang ni first time masak kari kepala ikan, bukan apa tensen aku tak makan kat kedai mamak tapi en suami pengemar kedai mamak. tapi sejak kawin ni di jarang ke sana.. ( tq memahami)..aisheh.. kalu pergi pon ngan kawan2 je.. kalau ajak si bini.. ops sorry memang tak..

jadi menyahut cabaran sebagai isteri solehah di mata suami .. tarik nafas panjang2 n try jugak.. walahaweh sedappp.. tu suami yang cakap... kihkihkih

en suami cakap .. pasni abang tak makan dh kat kedai mamak.. elek tipu je.. lusa tu kawan dia ajak laju jea g.. tapi makan roti canai la bukan kari kepala ikan..

sebenarnya tak berbaloi pun makan di kedai mamak seketul je rate RM 30- RM 40 seketul..tu paling murah kot... pergi je tesco beli seketul kepala ikan merah antara RM19.00 sekilo... yang ni aku beli baru rm11.00 tak sampai pun sekilo

ok jom tengok resepinya:-


BAHAN- BAHAN:-

1 ketul kepala ikan merah yang di cuci sebersihnya dan di rendam bersama air asam ( bagi hilang hanyir)
2 tangkai daun kari
1 paket / RM0.50 sen serbuk kari ikan (bancuh sedikit ngan air)
2 sudu serbuk kunyit
3 ulas bawang merah diracik halus
2 ulas bawang putih diracik halus
1 inci halia diracik halus
semangkuk air asam jawa
RM 1.00 Bendi
RM 2.00 santan pekat
garam,gula dan serbuk perasa ( optional)
minyak untuk menumis
air

Cara-caranya:
panaskan periuk yang ngam atau besar sedikit dari saiz kepala ikan.. untuk elakkan kepala ikan hancur
bahan2 yang di racik tadi & daun kari hingga garing.. masukkan serbuk kari yang dibancuh dengan air dan serbuk kunyit. tumis hingga rempah pecah minyak and masak
masukkan kepala ikan dan air bagi tenggelam sedikit je kepala ikan balik2 sekejap dan angkat.. just nak bg dia sebati rempah je.. letakkan kepala ikan di tepi dahulu.
masukkan air asam jawa, separuh dari santan, bendi
empukkan bendi dan masukkan garam, gula dan serbuk perasa...
bila bendi dah empuk keluarkan bendi dan masukkan kepala ikan dengan santan yang selebihnya.. tutup periuk dan biarkan api kecil...

P/s: jangan kacau2 ikan nnti ikan akan pecah.. biokan dia mendidih...
bila ikan dah masak .. baru masukkan bendi yang dikeluarkan tadi ... tujuan asingkan bendi sekejap sebab xnak bendi jadi lembik....

sekian.. selamat memasak...


jemputlah.. hihihihi


Tiada ulasan: