Jumaat, 23 November 2012

RESEPI CREPE DURIAN atau LEMPENG DURIAN

salam and salute!!
wah berzaman xupdate entri bukan sebab busy sangat tapi malas sangat...kuikui
so arini dengan hujan mencurah-curah dan mood baik punyaa maka entri permulaan untuk bulan ini menyusul...dan maybe akan terus menyusul mengikut mood kerajinan tertentu...
ok start entri dengan CREPE DURIAN/ DURIAN CREPE kalau melayunya lempeng durian tapi telah di inovasikan dan di westernkan...konon sebut lempeng tu sedap maka di ubah kepada CREPE ok modernlah sangat..


banyak resepi crepe durian punya kulit kan? tapi resepi asal sebenarnya menggunakan 7 jenis tepung.. ada yg guna tepung gandum jea kan?..kalu guna tepung gandum kulit rasa liat2 sikit... ikut lah nak guna resepi mana pon.. ni resepi terbaek xmelekat ...xyahlah nak kondem resepi orang lain nk guna 2 jenis ke , 3 jenis ke 10 jenis bergantung pada selera masing... kat sini 4 jenis tepung jea saya gunakan dan mengikut firasat lidah dah otak saya ini yg terbaik pernah saya rasa..depends pada selera anda ok..

so tanpa melengahkan masa jom start:

20gm tepung gandum
-20gm tepung ubi
-10gm tepung kastard
-10gm tepung jagung
-1 biji telur
-1 sdb myk masak
-1 sdb gula halus
-40ml susu cair
-150ml air
-pewarna kuning ( leh ikut kehendak sendiri nk warna apa)

-masuk semua bahan dalam mangkuk..sebatikan dengan whisk dan tapis..
kalau pekat just tambah air sikit..
-boleh jugak blander..cuma sedikit berbuih..kena hilangkan buih2 tu..dulu
untuk elakkan crepe akan berlubang bila banyak buih..
-ambil sesenduk kecil..tuang adunan dlm kuali yg dipegang..
-layangkan kuali agar adunan sekata..
-masak atas api kecil..
-masak hingga kering..angkt..tk perlu terbalikkn masa angkat tu

FILLING..
-150ML FRESH CREAM diputar hingga kental..(boleh mix sekali dgn 2sdb isi durian)

-kalau nak manis sikit leh tambah sesudu gula isi dan dipukul bersama
-isi durian/rambutan/.strawbeyr/,kastard, coklat dll

letakkan fresh cream- isi durian dan fresh cream semula. lipat macam kita uat murtabak mini..

ok done

happy cooking ;)





http://www.emocutez.com layan time hujan memang best

2 ulasan:

Mohd Helmi Syaudi Mat berkata...

gigitan x cantik

ejdeejasmi berkata...

xchantek la sbb gg rongok ..kuikui