Rabu, 7 Mac 2012

Getuk Ubi Kayu dan Sambal Kicap



Getuk ubi kayu atau jugak di sebut kepal ubi... resepi ini hasil carian dari my resepi...
thanks pada yang sudi share...

BAHAN-BAHAN:-

2 cawan ubi kayu yg di rebus dan di lenyek
1/2  cawan gula
 1  cawan kelapa parut
1/2 sudu garam

BAHAN BATTER:-

1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 Cawan Air
garam
perwarna kuning atau kunyit



CARA-CARA:-

1. Ubi kayu yang di direbus di lenyek
2. Masukkan bahan2 lain gaul sekata
3. Bulat2 kan dan celup dengan Batter serta goreng

BATTER;
campur semua bahan dan masukkan sedikit demi sedikit air...celup getuk dan goreng

SAMBAL KICAP:-

15 biji cili padi 
3 ulas bawang putih
1 sudu gula
3 sudu kicap pekat

1. Tumbuk cili padi dan bawang putih
2. masukkan bahan lain dan kacau sebati
3. sedia untuk dihidangkan
http://www.emocutez.comselamat mencuba....

5 ulasan:

fraya berkata...

askm, sekadar mencatat sedikit pengalaman lalu semasa pertama kali membuat sambal kicap. saya tidak menggoreng cili padi dan bawang putih, saya tidak boleh makan sambal tersebut, kerana bau bawang putih yang agak kuat. Saya cadangkan goreng dulu cili padi dan bawang putih, baru ditumbuk, insha Allah lebih sedap dan tiada bau serta tahan lama dalam peti sejuk.
selamat mencuba.

ejdeejasmi berkata...

fraya: tq for share tips... :P welkem to my blog

d0tbl0gsp0td0tk0m berkata...

huhuhu...lama tak jengah belog kamu nih ... dah byk sungguh perubahan nye.... dah advance......

macam belog chef plak.. huhuhuh..

siti noorhajar binti mohamed saufi berkata...

salam.. hey nice blog..follow mine ^_^

http://penhijaupenpink.blogspot.com/

Dba Ghani berkata...

eh2 pakwe pun ada.. yelaaaa...baru je bukak ni..lama sungguh dah x bukak.resipi lain ada?