Rabu, 15 Februari 2012

Bubur Som Som


hujan2 ni bestkan makan sesuatu yang sejuk dan manis...
pemanis kali ini emi share ngan kome yang suka sesuatu yang baru...
nak kata baru xde la..ni dulu masak kecik2 mak emi selalu pon buat..xde pun letak lam acuan bagai...
just keraskan lam kuali dan ceduk ngan sudip seorang sesudip...ehehe
nama pun reformasi (betul ke) nak kreatif aje... ate bosan la asik warna hijau xpun putih..so kita ubah dulu...yehaaaa,....

BAHAN-BAHAN:-
100gm tepung jagung
100gm tepung beras
100ml air pandan ( 100ml air blend dengan 4 keping daun pandan  atau 100ml air +pes pandan
1600ml santan ( 500ml santan KARA +  air)
1sk garam
Pewarna pilihan (hijau,kuning dan pink)

CARA-CARANYA:-
masukkan semua dalam kuali kecuali pewarna
masak sehingga pekat sampai adunan meletup2..ehehe
bahagikan 3 bekas dan warnakan
grisskan  minyak pada acuan dan tuang kedalam acuan
sejukkan 

Air Gula Merah
1000ml air
500gm gula merah
2 helai daun pandan
1 sudu gula ( emi tambah)

*Masak sehingga larut semua gula
*tapiskan gula
*tuang kedalam bubur yang sudah siap
*sedia untuk dinikmati
http://www.emocutez.comp/s : kalau nak sejuk masukkan beberapa ketul ais kedalam bubur..perghhh nikmat sejuk2...ehehe

2 ulasan:

dotblogspotdotkom berkata...

org kampung pakcik panggil lompat tikam... ntah apa yg di tikam nye pun pakcik tak tau... huhuhu

ejdeejasmi berkata...

tikam ekor kot pakcik..yeke?..sama eh?...