Jumaat, 17 Februari 2012

Agar-agar tembikai

 resepi agar-agar kali ni agak menarik untyuk dicuba...sangat sedap dan menepati selera anak tekak kami...
resepi ni emi kopipes dari blog kak ita masam manis jea...



1 paket agar2 serbuk (dalam 15gm)
2 keping roti gardenia
6 cawan air
1 1/2 cawan gula (kurangkan kalau x suka manis) ita letak 1 1/4 cwn- emi just letak 1 cawan jea tu pun manis sangat dah rasa
1/2 tin susu pekat
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
cincau- dipotong kecil (utk dibuat biji tembikai)- emi guna cincau  untuk agar2 merah dan biji bijan untuk agar-agar kuning...
*kalo takde cincau, ambik sikit agar2 tu, warnakan hitam, bila beku, potong kecik2 

Rebus agar2 ngan air..
Bila sudah larut masukkan gula..
Apabila mendidih masukkan mentega..
Kemudian masukkan susu..
Ambil sedikit adunan agar2 ni kemudian blendkan ngan roti sampai sebati..
Kemudian tuang semula kedalam agar2 tadi..kacau rata...
Dlm bekas lain bubuh sedikit warna hijau..masuk ke dalam loyang...jangan banyak sangat cukup untuk buat kulit dia je...biar beku skit je jangan beku sangat nnt x melekat pulak bila bubuh warna lain..
Lepas tu letak adunan plain untuk buat kulit yang warna putih pulak...biar beku sedikit..
Kemudian letak adunan warna merah pulak...
Tabur cincau untuk buat biji tembikai..biar beku betul2...sedap dimakan sejuk2.....
 memang sangat sedap
http://www.emocutez.comsekian

Tiada ulasan: