Rabu, 4 Januari 2012

Swan Cream Puff or Swan Castard Puff

anak2 angsa berenang-renang


resepinya:-

BAHAN-BAHAN untuk badan angsa

150 gm tepung gandum
4 biji telur gred B
110gm mentega
250ml air
1/4 sudu teh garam
1 sudu gula

caranya:

* Masak air, garam,gula dan butter
*masukkan tepung dan kacau hingga menjadi doh
* tutup sebentar api dan kacau
*buka semula api dan kacau 2 3 minit lagi
*pecahkan telur 1 / 1 dan kacau hingga boleh di paip

Cara Bakar
* letak kertas minyak di atas dulang pembakar dan griskan
* Paip kan doh dan bakar pada suhu 180C selama 15 minit dan turunkan suhu 160C selama 15 minit lagi
* untuk kepala swan paipkan huruf S dan bakar selama 10minit

UNTUK BAHAN KRIM KASTARD

* 250ml susu segar
* 2 sudu besar tepung kastard
* 2 sudu besar gula (nak manis tambah 1 sudu lagi)
* 1/2 sudu besar marjerin
* 1 biji kuning telur di pukul

Cara-caranya:-

masak susu dan masukkan tepung kastard,gula dan marjerin..kacau hingga sebati dan masukkan kuning telur....sejukkan sebelum di paip kedalam badam puff

adunan asal selepas di bakar
buat bentuk S untuk kepala swan
potong separuh untuk di piping kastard kedalam badan puff

http://www.emocutez.comdua ekor swan bersatu kepala membentuk sekeping hati...hoyey..selamat menjamu selera


Tiada ulasan: