Isnin, 30 Januari 2012

Karipap Rangup berinti Sardin


KARIPAP SARDIN



BAHAN-BAHANNYA:-

Kulit Karipap:

250gm tepung gandum
2 sudu marjerin ( dipanaskan)
2 sudu minyak ( dipanaskan)
1/2 sudu garam
sedikit air


Cara-Caranya:

* Campurkan semua bahan dan masukkan air sedikit demi sedikit
*Uli hingga menjadi doh




BAHAN INTI:-

1 biji kentang / keledek
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 tin sardin kecil
1 sudu pes cili (optional kalau nak pedas)
sedikit jus limau atau air asam jawa
garam dan gula secukup rasa

Cara-Caranya
* tumis bawang besar dan putih hingga garing
*masukkan pes cili dan goreng hingga masak
* masukkan keledek / kentang yang di potong dadu
* masak hingga empuk dan masukkan sardin yang di penyek halus2
* masukkan garam,gula dan air asam jawa secukup rasa
* masak hingga kering dah sejukkan


http://www.emocutez.comselamat mencuba

Tiada ulasan: