Khamis, 11 Ogos 2011

POSKAD raya 2011


Salam ramadhan yang ke 11.. keterujaan melanda diri..eheheh..teringat zaman dahulu kala tatkala kad raya menjadi trend yang sgt owesome...eheee

sekarang bila dunia semakin maju hanya SMS danterkini ucapan pun hanya di Facebook

so POS MALAYSIA telah menyediakan POSKAD RAYA yang saya comel dan mesra pengguna...anda hanya perlu membayar RM5.00 untuk 8 Keping Poskad raya yang lengkap berSETEM..

so jus drop anda punya ucapan dan pos..mudahkan..dan anda akan bertambah owesome bila kawan2 anda menjerit kegembiraan dan keterujaan bila dapat kad raya...eeheheh kan dah lama xdpat kad ray..tol dak.excited tu lebih xcaya try pos...uhuhu


http://www.emocutez.com

Isnin, 1 Ogos 2011

Resepi: Serawa Cempedak atau bubur cempedak

ok untuk pencuci mulut pula hari ini emi sediakan serawa cempedak... cempedak ini ialah hasil dari kebun anak pak mat di perlop 1..tq pak mat sekeluarga kerana sudi menyedekah kan kami seorang seguni cempedak...hahahhaha sedekah sampai berguni2...melampau

tujuan asal nk ambik cempedak..segala mak nenek buah2 an kat situ kami taram..dasyat x istilah sedekah kami...tahun depan jemput kami lagi yea..jgn malu2...hikhik

oklah berbalik pada tujuan asal...serawa cempedak jugak de kenali dengan nama bubur cempedak..sapa yg first time dengar tu jemput2 dan sudi2kan lah mencuba

ok bahan2nya ( 3 orang makan untuk 4 kali tambah...hikhik darabla sendiri)

isi cempedak dari sebiji cempedak yang sederhana besar..
gula kabung 1 ketul atau gula melaka (kalau takda guna jea gula merah yg dimask terlebih dahulu pastu tapis..sbb gula merah bnyak pasir)
gula putih
sedikit garam
sagu kecil atau mata ikan ( emi xbuh sebb xde..eheheh)
daun pandan
santan

cara2nya:
masukkan isi cempedak didalam periuk...
letak sedikit air dan rebus hingga empuk..
masukkan gula kabung/gula melaka
masak sehingga gula cair dan mengelegak
masukkan daun pandan dan kacau...
tambah sedikit air
masukkan santan
gula dan garam
kacau hingga mendidih..( jangan tinggalkan ianya mendidih tnpa di kacau nnti berkepala)
so angkat dan hidangkan

http://www.emocutez.comp/s: nak lagi feel makan menda ni..masukkan lam peti ais..sejuk/dingin mmg laju..slurppppp..ok selamat mencuba

Resepi: Udang Goreng sambal dengan tauhu

Udang galah

salam 1 ramadhan dan juga salam 1 ogos....ehehhee..cantik bulan puasa tahun ni jatuh ngam2 ngan tarikh bulan masihi...

so untuk 1st day puasa emi sediakan 3 juadah berbuka yang simple...30 minit jea leh siap..so xde alasan xsempat nak masak...antara rajin ngan malas jea..ehhee :)

so let`s see the ingredients:

7 ekor udang galah sederhana besar di cuci sehingga bersih
cili kering
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang kecil
4 ulas bawang putih
1 inci belacan bakar
2 tangkai cili merah
2 helai daun limau purut
2 ketul tauhu di potong dadu (potong 9 bahagian) di goreng hingga garing dan toskan
air asam jawa
garam
gula

cara2nya:

kisar cili kering,cili merah besar,bawang putih,bawang merah dan belacan
tumis bahan kisar hingga garing...
masukkan daun limau purut
masukkan udang dan biar air udang keluar..jangan tambah air lagi....
masukkan garam,gula dan air asam jawa..
masak udang sehingga kering..
tambah sedikit air jika mahu kuah
masukkan tauhu yang di goreng dan kacau sekejap
angkat dan hiaskan dengan daun bawang

http://www.emocutez.comselamat mencuba