Selasa, 26 Julai 2011

tq VCO yg memang cun..cunlahhhhhhhhhh

sebelum..see my kulit penuh ngan parut jerawat yang dah hitam..berkat tangan gatal duk picit..ehehe

sekarang..saya mampu tersenyum semula..hikhik



tq tq very much VCO (Virgin Coconut Oil). ehehehe..sebab mengembalikan kulit kepada asal...eheee..dulu emi memang ada masalah jerawat.xtahu dah nak buat camner..macam2 dah buat..siap bertukar krim tapi masalah tetap sama..ehehe..orang kata perubahan hormon..maybe juga...tapi yang nyata sekarang tidak lagi..eheeee

banyak dah perubahan yang nampak..kulit tak kering..period pain pun dah hilang...muka berseri2...ehehe..pastu period pun dah xsangkut2 lagi...steady...

ada jugak 2 3 pelanggan VCO dah pregnant..sbb dia mengembalikan hormon bagi stabil semula...moga di permudahkan jugak untuk emi...

so emi nak ucapkan terima kasih pada VCO


ni lah penawarnya

http://www.emocutez.comemi jugak stokis di daerah kuala kangsar...sapa nk beli leh la contact emi yea..murah2 sahaja dan sangat berpatutan....

Selasa, 19 Julai 2011

Resepi Kuah Satay



Sumber google

Nah ambil lak resepi kuah satay.perghhh dah jadi blog masakan lak kan..hikhik..almaklumlah dah dekat nak puasa and raya ni....wahal baju raya pun lom siap. hihi....berzaman tepek resepi satay kuah nya haram nak letak...kena la orang mengidam nak makan satay..meleleh tunggu resepi kuahnya...maap yea..blik minggu lepas baru tuntut resepi kuah dari ayah...hahaha..dulu2 xnk bljr...skrg tau rasa kan?...

so tanpa melengahkan masa haruslah di tunjukkan skil...kalu kat umah tukang kacau kuah jea...

ok jom...kali ni emi bagi resepi untuk ramai orang leh makan...sesuai untuk 2 ekor ayam,1 kilo daging...mcm resepi satay yang emi tempek ritu yerk..so layankannnnnn

bahan2nya adalah:

A. 1 kilo setengah kacang tanah (goreng tanpa minyak,sejukkan dan diramas2 untuk buang kulit,tampi dan mesin setengah hancur setengah kurang hancur)

B. rm 1.00 jintan manis
rm 1.00 jintan putih
5 biji buah keras
rm 1.00 udang kering (letak byk pun xpe sedap)
rm 1.00 cili kering (rebus)
5 ulas bawang merah
6/7 ulas bawang putih
sedikit belacan
sedikit halia
sedikit lengkuas

semua bahan B diatas ni di kisar halus

C. serai (diketuk)
air asam jawa
Gula merah/gula melaka
gula pasir
Garam
air 2 jug sedang

D. Minyak masak untuk menumis

cara2nya:

panaskan minyak masak...tumis bahan B sehingga pecah minyak..masukkan air...kacau dan biarkan mengelegak...masukkan serai..masukkan kacang tanah yang dikisar tadi dan kacau tanpa henti bagi mengelakkan kacang mendap kebawah dan hangit...masukkan bahan2 C kacau sehingga hilang buih2 putih...kacau dengan api yang perlahan...tunggu sehingga benar masak dan ready untuk di makan...


sekian.....ehehe :)



http://www.emocutez.com

Selasa, 12 Julai 2011

Resepi Satay pakcik Jasmi

Maaf Gambar kurang menarik untuk tontonan..ehehehe


Resepi satay ini adalah resepi turun temurun keluarga emi...dulu ayah emi peniaga satay paling TOP di Gerik..eheh sapa xkenal satay pakcik Jasmi..sampai sekarang bila jumpa customer2 lama still tanya bila nak meniaga lagi...terutama kaum cina...sungguh gemar rasa satay ayah emi..

dulu aku pernah meniaga bersama ayah ..seawal usia 13 tahun..lgsg xmalu..malah berbangga lagi..dulu kami orang susah..so masa nak meniaga abah ulang alik antar barang2 dgr motor je..pernah sekali aku peluk kuah satay sambil naik moto..hbis kena baju..so balik semula salin baju...semua tu kenangan yang mendewasakan seseorang..sekarang oleh kerana kekangan masa dan juga pekerja,ayah emi dah xmeniaga...dulu kerana ari2 kami simpan RM10.00 sehari kami mampu memilik sebuah kereta..alhamdullilah

oklah tnpa membuang masa marilah sama2 kita berkongsi resepi ini..nak resepi kuah kacang akan datang..ehehhehee

Satay Ayam

2 ekor ayam besar (boleh dapat dalam lebih kurang 230 cucuk)
lidi satay

  1. bahan Perap:
  2. 2 inci halia
  3. 2 inci lengkuas
  4. 3 batang serai
  5. 4 ulas bawang putih
  6. sebiji bawang besar dibelah2
  7. *semua bahan perap diatas di kisar halus
  8. Jintan Putih ( disangai dan dikisar halus)
  9. serbuk kunyit
  10. Gula
  11. garam
  12. sedikit madu

Cara2Nya:
  • 2 ekor ayam dibersih sebersih2nya...jangan bagi peniaga potong..sebalik2nya beli sekor-seekor
  • lapah ayam sebaik mungkin supaya ayam xhancur dan boleh dapat isi dengan banyak..kasi tinggal rangka jea (eheheh kena tuntut ilmu lapah dari emi yea)
  • potong isi ayam secara serong2 dan kecil sebesar hujung jari
  • masukkan dalam bekas dan masukkan semua bahan perap
  • perap selama 1 jam dan sedia untuk di cucuk ke lidi
  • dan siap


selamat menjamu selera yea...ehehehhehe
http://www.emocutez.com

Jumaat, 8 Julai 2011

Happy birthday Sayang

HAPPY BIRTHDAY SAYANG

Selamat Hari jadi buat suami tercinta pada 7.7.2011 semalam.. kali ini entri nak menceritakan tentang surprise party pada hari kejadian.hikhikhik

aku plan seawal isnin..walaupun aku rasa mcm racangan ni xkan berjalan jea..yelah sorang2 kan nk plan semua..so aku ajak geng2 juruteknik terbabit sama2 ngan plan kejutan aku ni.

maka hari rabu aku apply cuti untuk khamis...aku xtahu apa alasan nak bagi kat suami yang aku bercuti..so aku kata aku penat sangat lgpun aku berpuasa 3 hari n bulan lepas aku lgsg xambik cuti lagi so bulan ni aku mohon 1 hari cuti...ehehe

aku cakap aku nk guna kereta..nak masukan cek Nuffnang yang aku dapat..tq nuff...ehehe berbaloi2...dapat cek pertama...best2 walaupun sikit bersyukur yang amat...

so plan nakal aku bermula seawal 8 pagi..aku g pasar beli ayam,daging aku buat satay...so dan beli semua aku start masak...

dia boleh pula nk balik tghari...yealah dah istri cuti..dia nk makn tghari ler..so aku masak2 then aku sorok lam bilik 1 lagi...aku masak nasi dan sedikit tomyam untuk dia...menu untuk malam kejadian pun bihun tomyam jugak...ehehe..so dia pun nk cepat sbb ada sukan kat sekolah dia..

lepas dia kuar..aku pun keluar beli barang2 tambah untuk buat kek,..aku beli sosej,fries dll...

so bermula lah segala yg dirancang...

sharif selaku penculik...dia culik suami aku dari sekolah..ajak lepak minum...aku suh dia lepak lama2...dia kata suami aku asik tgok jam nk balik..dalam kul 8.00 lebih tetamu ramai dah smpai..so arip bawak la faizal balik...

balik2 apa lagi...terkejut ler dia ..ramai tetamu..siap tanya "kome buat apa kat umah aku"..eheheheh...aku pun terkejut jugak sbb dia balik aku ngah mengoreng didapur...tu la serba ringkas ttg kejutan untuk suami tersayang..

penat jugak aku seorang sediakan menu2..ehee..menu malam tu adalah

  • Bihun Tomyam
  • Fries
  • sosej
  • satay
  • nasi impit kuah kacang
  • kek coklat kukus
  • air oren
  • buah tembikai
  • cucur badak n karipap (dr abg wan ...tq abg wan)
so layan ler gambo ni...Nak resepi satay...kemudian yea akan diberikan.......



Antara Menu yang semuanya dari air tangan aku...ehee
Satay Ayam dan daging..resepi dari ayahnda


Satay yang dikerjakan oleh budak2 ni...hbis patah2..hikhik
Jahat arip mandikan telur dan tepung...

http://www.emocutez.comselamat hari jadi sayang..moga panjang umur dan dimurahkan rezeki..i love you sangat...moga kasih sayang kita mekar hingga hujung nyawa...love u