Ahad, 29 Mei 2011

On My Birthday

rini 29 Mei 2011...semalam tentulah 28 Mei 2011 kan..so genaplah umur 26 tahun..yehaaa....sikit muda dah..ehehehheheheeeeeee

so i bukan dapat 1 hadiah tau..tapi 3 hadiah...bukan sekali gus tapi satu2 my sweet hubby belikan..thanks sayang..sangat suprise..tang 1 ni jea xsurprise sebab saya yang pilih..hahahah

yang ni saya dapat dulu...sangat best sebab leh main angry bird...ehehehehe
yang ni sangat best..tapi xsurprise sebab saya yang pilih..yg ni dpat seminggu sebelum birthday..YAMAHA EGO LC 125...saya bawak g kerja sebab pas kerja saya leh main pingpong puas2 tanpa kena balik awal sbb en somi tunggu..ehehehe
yang ni dapat on my birthday..ehehehhee..suka2..sangat comel.....muah..Sony ericson W20


http://www.emocutez.commaterial xpenting yang penting saya sayang dia till death...love you sayang..muah
I love you more and more

Rabu, 18 Mei 2011

RESEPI: Apam Polka dot

ini perisa coklat

salam and salute..


hai rini 2 kali entri aku post..nah ambik angin rajin menguasai..maklumlah dah 5hari bercuti..sambil2 download driver untuk install kat Pc lepas format leh la update blog kan...ehehehhe...sambil menyelam minum air

so rini rajin nak share resepi apam polka dot version emi...emi mmg suka ubah resepi orang..nak kena ngan citarasa sendirikan (walhal malas)..ehehehehhe

so bahan-bahannya adalah seperti berikut:-

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung kek (blue key)
220 gm gula halus
150gm susu segar Dutch lady tau yg 200ml tu sukat ler 150gm jea
1 sudu kecil ovallete
Filling secukupnya (emi guna strawbery ler,coklat ler)
Pewarna ikut suka (pelbagaikan)



Cara-cara
  1. Masukkan telur dengan gula dan ovellete..pukul dahulu..dah siap pukul masukkan tepung dan pukul lagi last masukkan susu segar
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan inti secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana. Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah/mekar



http://www.emocutez.comehee emi mmg failed bab guna kan baking powder selalu kek akan jadi bantat...orang kata xnaek...eheh so jalan mudah gunalah tepung naik sendiri...ehehehehhe

Bercuti-cutian dari Utara ke Selatan



salam and salute,

wah tajuk xmenahan macam ler cuti berjalan sakan..tapi sakan ler jugak cuti 5 hari sapa nk bagi...3 cuti Kerajaan tetapkan 2 cuti rehat yang dipohon...sukanyalah hati..

bulan lepas kerja non stop...haahaha xcuti langsung bulan ni cukup ler 2 hari baki cuti memang memberangsangkan lagi...ehehehe kira-kira bila mau ambik cuti lagi yea..ehehe :)

so Jumaat lagi emi dah mohon cuti...so pagi tu bangun lambat ler...apa lagi qada tido minggu2 kena bangun awal p kerja...so bereskan kerja rumah sebab nk tgl 5 hari kan ..lama tu..basuh pakaian dulu,sapu umah,mop lantai en somi macam biasalah cuci kereta dia.check minyak hitam bagai,check air..nak berjalan jauh ler katakan

so keluar dari rumah kul 11 pagi pergi kedai kereta dulu tukar minyak hitam..lagi 100KM nk hbis time dia..so tukarlah awal2..bio lah rugi KM sikit jea kan...en somi bab minyak enjin ni mmg cekap..xpernah over limit dr masa sebenar...

so pastu g la ipoh..terminated broadband maxis lak...eheh xmo dah pakai maxis rasa mcm tertipu so tetapkan lah celcom jea...ehehe..cari makan tghari pastu bertolak la kitaorang ke alor star kedah..

sampai di Alor star kul 5 cengitu...rehat2 jap...en somi sempat tido hilangkan penat lelah...so after maghrib kitaorang p makan cher keaw teaw kat Jitra..mmg terkenal kot kat sana..Ghani Char keaw teaw...pastu ronda2 snap pic kat Istana Anak Bukit Kedah..xsmpat nk lama..xperasaan yang YDP Agong ada kat situ ada lawatan rasmi..so pas tgkp gambo polis2 sekalian suh kitaorang beredar sebab YDP Agong dah nak lalu..so balik lah kitorang semula

esoknya Sabtu kitaorang ke Changlun melawat umah bapa sedara sebelah suami...duduk smpai kul 5 lah jugak,.merasalah pulak laksa kedah...nyammy sedap...kena balik awal sebab abg ipar ada hal ngan kawan pulak

malamnya kitaorang pergi perkena roti canai layan diri..best tu kuah dia terbaek..leh cedok sendiri..kalau bungkus kena timbang kuah..wah unik tuuuuu...ehehe

ayam bakar

so ahad pagi dah bersiap nk pulang ke umah bonda..di gerik...ehee...duduk 2 hari sehingga isni..ptg isnin dah pulang ke kuala sebab selasanya nk pergi picnic di Ulu kenas

pagi2 selasa dah bgun awal..eheheh pergi ke ulu kenas seawal jam 9 pagi..kena chop tempat awal2..kalau x nnti full..maklumlah cuti sehari semua xbalik kg..asik lah nk berkelah bawak keluarga kan..so kami seramai 11 orang kesana...

hahah layan dari kul 9 pagi smpai 5 petang duk berendam..sib lah nk hujan..kalau x mau smpai mlm berendam..ekekek..balik2 rehat2 kan diri..cuci pakaian,basuh alatan dan layan tv..en somi dah pengsan dulu...

kul 9 malam kitaorang kuar berkaraoke lak....KEONG RACUN tuuuu...ekekekkeke


http://www.emocutez.com

Ahad, 15 Mei 2011

Selamat Hari Guru 2011

Thanks Mr google

Selamat hari guru tuk semua guru yang pernah mendidik emi seawal usia 7 tahun hingga sekarang..

Terutama untuk Bonda Tersayang : Pn Zamzuriah Bt Zaini yang mendidik sehingga menjadi orang yang berguna...

untuk guru di:-
1. SK Sri Adika Raja Gerik tahun 1992-1997
2. SMK Gerik 1998 even sehari jea di situ
3. SMK Sultan Idris Shah II Gerik 1998-2000
4. SM Teknik Gerik 2001-2002

Untuk Pensyarah2 tersayang

1. Politeknik Sultan Azlan Shah, Tanjong Malim 2004-2006

Untuk Guru-guru di tempat kerja lama SMK Dato` Seri Wan Mohamed Gerik

Untuk Cikgu2 mengajar memandu di Ravi Tanjong malim...ehehe

Cikgu2 yg ngajo Kraf... selamat hari guru jugak untuk anda

dan dedikasi khas ini ditujukan jugak buat sahabat2 yang berjaya bergelar guru...selamat hari guru untuk kalian....xsangka korunk jadi cikgu yea..dulu nakal2 jea..eekkkeee


http://www.emocutez.comjasa anda amatlah di hargai..dan untuk guru-guru ditempat kerja lama andalah kawan sekerja yang terBEST...semoga anda semua menjadi Guru yang berjaya di dunia dan akhirat