Isnin, 1 Ogos 2011

Resepi: Serawa Cempedak atau bubur cempedak

ok untuk pencuci mulut pula hari ini emi sediakan serawa cempedak... cempedak ini ialah hasil dari kebun anak pak mat di perlop 1..tq pak mat sekeluarga kerana sudi menyedekah kan kami seorang seguni cempedak...hahahhaha sedekah sampai berguni2...melampau

tujuan asal nk ambik cempedak..segala mak nenek buah2 an kat situ kami taram..dasyat x istilah sedekah kami...tahun depan jemput kami lagi yea..jgn malu2...hikhik

oklah berbalik pada tujuan asal...serawa cempedak jugak de kenali dengan nama bubur cempedak..sapa yg first time dengar tu jemput2 dan sudi2kan lah mencuba

ok bahan2nya ( 3 orang makan untuk 4 kali tambah...hikhik darabla sendiri)

isi cempedak dari sebiji cempedak yang sederhana besar..
gula kabung 1 ketul atau gula melaka (kalau takda guna jea gula merah yg dimask terlebih dahulu pastu tapis..sbb gula merah bnyak pasir)
gula putih
sedikit garam
sagu kecil atau mata ikan ( emi xbuh sebb xde..eheheh)
daun pandan
santan

cara2nya:
masukkan isi cempedak didalam periuk...
letak sedikit air dan rebus hingga empuk..
masukkan gula kabung/gula melaka
masak sehingga gula cair dan mengelegak
masukkan daun pandan dan kacau...
tambah sedikit air
masukkan santan
gula dan garam
kacau hingga mendidih..( jangan tinggalkan ianya mendidih tnpa di kacau nnti berkepala)
so angkat dan hidangkan

http://www.emocutez.comp/s: nak lagi feel makan menda ni..masukkan lam peti ais..sejuk/dingin mmg laju..slurppppp..ok selamat mencuba

3 ulasan:

Eyma Balkish berkata...

terliurnya..nsb baik musimnya skrg..

Unknown berkata...

Boleh dimakan bersama pulut sedap

Unknown berkata...

Boleh dimakan bersama pulut sedap