Selasa, 19 Julai 2011

Resepi Kuah Satay



Sumber google

Nah ambil lak resepi kuah satay.perghhh dah jadi blog masakan lak kan..hikhik..almaklumlah dah dekat nak puasa and raya ni....wahal baju raya pun lom siap. hihi....berzaman tepek resepi satay kuah nya haram nak letak...kena la orang mengidam nak makan satay..meleleh tunggu resepi kuahnya...maap yea..blik minggu lepas baru tuntut resepi kuah dari ayah...hahaha..dulu2 xnk bljr...skrg tau rasa kan?...

so tanpa melengahkan masa haruslah di tunjukkan skil...kalu kat umah tukang kacau kuah jea...

ok jom...kali ni emi bagi resepi untuk ramai orang leh makan...sesuai untuk 2 ekor ayam,1 kilo daging...mcm resepi satay yang emi tempek ritu yerk..so layankannnnnn

bahan2nya adalah:

A. 1 kilo setengah kacang tanah (goreng tanpa minyak,sejukkan dan diramas2 untuk buang kulit,tampi dan mesin setengah hancur setengah kurang hancur)

B. rm 1.00 jintan manis
rm 1.00 jintan putih
5 biji buah keras
rm 1.00 udang kering (letak byk pun xpe sedap)
rm 1.00 cili kering (rebus)
5 ulas bawang merah
6/7 ulas bawang putih
sedikit belacan
sedikit halia
sedikit lengkuas

semua bahan B diatas ni di kisar halus

C. serai (diketuk)
air asam jawa
Gula merah/gula melaka
gula pasir
Garam
air 2 jug sedang

D. Minyak masak untuk menumis

cara2nya:

panaskan minyak masak...tumis bahan B sehingga pecah minyak..masukkan air...kacau dan biarkan mengelegak...masukkan serai..masukkan kacang tanah yang dikisar tadi dan kacau tanpa henti bagi mengelakkan kacang mendap kebawah dan hangit...masukkan bahan2 C kacau sehingga hilang buih2 putih...kacau dengan api yang perlahan...tunggu sehingga benar masak dan ready untuk di makan...


sekian.....ehehe :)



http://www.emocutez.com

3 ulasan:

mama liza berkata...

bagus2.... leh try la pas ni... x pun kak emi tolong wat kan lagi best..... hehehhe

ejdeejasmi berkata...

leh jea...t raya datang la umah...ekeke

mama liza berkata...

ok2 nanti rojer2 ler.... wat open house........ hehehhee