Rabu, 18 Mei 2011

RESEPI: Apam Polka dot

ini perisa coklat

salam and salute..


hai rini 2 kali entri aku post..nah ambik angin rajin menguasai..maklumlah dah 5hari bercuti..sambil2 download driver untuk install kat Pc lepas format leh la update blog kan...ehehehhe...sambil menyelam minum air

so rini rajin nak share resepi apam polka dot version emi...emi mmg suka ubah resepi orang..nak kena ngan citarasa sendirikan (walhal malas)..ehehehehhe

so bahan-bahannya adalah seperti berikut:-

3 biji telur - dari peti sejuk
275 gm tepung kek (blue key)
220 gm gula halus
150gm susu segar Dutch lady tau yg 200ml tu sukat ler 150gm jea
1 sudu kecil ovallete
Filling secukupnya (emi guna strawbery ler,coklat ler)
Pewarna ikut suka (pelbagaikan)



Cara-cara
  1. Masukkan telur dengan gula dan ovellete..pukul dahulu..dah siap pukul masukkan tepung dan pukul lagi last masukkan susu segar
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan inti secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit. Guna api sederhana. Jangan gunakan api besar semasa mengukus untuk mengelakkan apam ni jadi merekah/mekar



http://www.emocutez.comehee emi mmg failed bab guna kan baking powder selalu kek akan jadi bantat...orang kata xnaek...eheh so jalan mudah gunalah tepung naik sendiri...ehehehehhe

6 ulasan:

-fizA- berkata...

sedap!
baru minggu lepas makan,
hari ni boleh dapat resepi pulak~

emi jgn lupa tgk blog baru sy. yg lama dah tutup~

cheer!

dotblogspotdotkom berkata...

huhuhu... ingat polkadot.. ingat jersi lumba basikal polkadot yg ketat dipakai oleh anak dara sebelah nih.... yang membuatkan kepala pacik rasa sendat..... huhuhuhuhu

ejdeejasmi berkata...

Fiza: ok terjah ni...ehehee..
jgn lupa cuba resepi yea

Pakcik:pakcik tengok nape..kan xpasal nnti ilang ilmu ...

-fizA- berkata...

emi, filling tu jatuh bawah lah.. mmg cmtu ke?

ejdeejasmi berkata...

ahha..jatuh sbb kitanya bancuhan tu cair kan..fillibg dia berat tu jatuh tu....

-fizA- berkata...

oww.. ok2.. ingatkan kita punya yang tak menjadi.. hehehe