Rabu, 12 Januari 2011

Buah Zuriat,buah adam or Buah Hawa

ru semalam guna buah ni...buah ni hasil dapatan dari seorang teman yang baru balik dari haji....kami yang pesan...sebab ramai orang kata dengan minum air dari hasil rebusan buah ni insyallah akan pregnant...

hari ini genap 2 tahun 1 bulan pernikahan kami...mula2 kawin dulu memang kami xkesah sangat pasal cahaya mata...kalau ada rezeki insyallah ada lah kalau xde kami terima dengan redha....

so bila dah genap 2 tahun terasa nak pula cahaya mata...yelah xkan selamanya nk berdua...sekarang kami dah mencuba 2 2 kaedah tradisional dan modern..sekarang kami under LPPKN ..bulan disember hari tu aku dah buang fibroid kecil bersaiz 10cm dalam rahim..alhamdullilah semua berjalan dengan lancar...first time operation nangis jugak lam bilik bedah takut dan cuak en suami masa aku kena tolak atas strecher dia dah nangis katanya kesian...ehee....sayang eh

alhamdullilah dapat suami yang ikut jea apa yang disarankan..orang kata makan ini dia buat,orang kata buat itu di ikut semua sebab satu jea ANAK...amin ya ALLAH KAU kurniakan aku seorang suami yang tidak banyak kerenah..

setengah lelaki kalau ajak jumpa doktor nak check mesti takmau dan kata isteri jea bermasalah..tidak bagi suami saya dia mahu jea bawak saya ulang alik dari Kuala kangsar ke Ipoh...alhamdullilah di mahu apa yang saya suruh buat..check kesuburan dia dan jugak saya dan resultnya alhamdullialh kami dua2 ok maybe belum tiba masanya..hanya ALLAH yang tahu apa terbaik buat hambaNYA kan?...

so berbalik pada cerita buah Zuriat ni ada setengah orang panggil buah Adam setengah orang panggil buah ADAM dan HAWA..aku senang jea panggil buah Zuriat...

semalam bertungkus lumus membelah buah ni tuk dapatkan isi...kulit luar lembut sikit just macam sagat2 dah boleh buang kulit luar..kulit tengah mcm tempurung kelapa keras sikit tapi sitil leh kopek guna pisau...yang dalam nk buka jadi isi tu yang susahnya tuhan saja yang tahu..siap terpelanting2 lagi bila ketuk ngan lesung batu...ehehhee

last2 encik suami guna gergaji,tukul dan pisau besar..eheheh kelakar..

orang kata kena buat dua biji sebab umpama adam dan hawa..suami dan isteri..so kami pun ikut lah apa orang kata sebab tak pernah pun buat sebelum ini..

jom kita tengok hasilnya

Buah Asal
Tempurung dia sebiji macam kelapa tapi bau dia harum tau macam bau buah Kurma
Belah kiri tempurung belah kanan Isi yang teramat keras



Ni Hasil Pertama..tengok macam isi kelapa kan?..bau pun memang macam kelapa
Ni hasil kedua2 biji buah ni...siap untuk di rebus
Dan ni telah direbus...dapat 2 gelas warna mcam air teh
air dia kelat2 sikit....ehe

mengikut petua yang diberi suami isteri kena minum selama 44 hari..ada yang kata mula2 period dan ada yang kata bila2 masa tapi mesti 44 hari..buah ni boleh di ulang rebus sehingga air dia dah xde warna kembali ke warna putih

minum air ini hendaklah dengan selawat ke atas nabi dan diikut dengan surat al- imran ayat ke
38


Surah Al-Imran Ayat 38



Yang Bermaksud
Di Sanalah Zakaria mendoa kepada Tuhan.
Ia Berkata: Berikanlah aku keturunan yang baik DaripadaMU..Sesungguhnya Engkaulah yang memperkenankan segala doa



http://www.emocutez.comsemoga ALLAH memakbulkan hajat Kami berdua..amin

25 ulasan:

PuaN su SU berkata...

dah lama mencari buah nie....insyaallah ada rezeki nak kim kat saudara yg g haji....terima kasih info nie yaaa...moga mendapat rezeki yg dinanti2 nie,,,amin

ejdeejasmi berkata...

samalah su....ehe...suh kawan tolong belikan ...insyallah amin

dotblogspotdotkom berkata...

harga sebenar buah nih kat bukit uhud... RM1 @ RM2 hinggit sebijik.... kalau tawar menawar... dpt le murah.... tp orang kita nih JAHATZ.. sampai kat malaysia.. depa jual RM5 @ RM10 hinggit sebijik.....

katanye kos.. tp dah sememangnye manusia nih sentiasa ada perasan hasad... dengki.... tamak haloba....

memang buah tu keras... dolu pakcik pakai kacip nak buang sabut dia.. lepas tu... nak belah kene guna kapak kecik siap ketuk terbelah dua......

cabaran... insya ALLAH.. usaha!!...

ejdeejasmi berkata...

ahha..emi pun beli ngan harga RM5 sebiji...tapi xpelah dah kita nak pejamkan mata jea...dapat la 6 biji dengan harga rm30.00

pakcik mcamana hasilnya?

anita_hanapiah berkata...

ejdee buang kulit ke??nita plak org pesan rebus skali ngan kulit2 dia..minum 44 hr laki bini..mcm2 versi kan dgr..

ejdeejasmi berkata...

emi buang nita sbbnya baca lam tenet mmg buang xtahu lah...ehehe

NurSolehah berkata...

semoga cpt2 timang2 cahaya mata. Amin...

Sy dh 1 thn 3 bln 3 mgu kawen. Tp blom ade rzki gak :(

Sama2 kita berdoa, dpt bby cpt2 :)

ejdeejasmi berkata...

nur: yup rezeki ALLAH hanya Dia yang mengetahui bila..so sama2 lah kita berdoa semoga kita jua punya rezeki itu

addapril... berkata...

semoga berjaya ye emi... =)

ejdeejasmi berkata...

aidah: hope so...insyallah amin

ejdeejasmi berkata...

aidah: hope so...insyallah amin

addapril... berkata...

AMIN...

E K A berkata...

wah banyak cabaran nak buka ae.arap2 dapat la baby...nak jugak buah ni ejdee...ejdee, sakit tak operation tu.lppkn kat ipoh ke

ejdeejasmi berkata...

ehehe amin..eka pesan kat sapa2 nk ke mekah..insyallah...xsakit pun operate tu..siap pas operation g shopping bagai..ekekke..

mintak di permudahkan segala urusan dan dimakbulkan

ejdeejasmi berkata...

aidah: amin insyallah

awaknihs berkata...

uu... awww.. seksi ur husben deh..

Itu AURAT.. Haram dideahkan, apatahlagi kalau disebarkan di internet. Kadang2 manusia suka mengejar sesuatu yang besar, sedangkan yang kecik belum lagi tercapai akan kesempurnaan.

ejdeejasmi berkata...

seksi eh?...lorh xtahu pulak awak tergoda.ekekek

mana nmpak apa pun..muskil nie...tang mana org leh kata dia seksi....

abahmu berkata...

peha tu bukan aurat ke? kiwax lu.

ejdeejasmi berkata...

abahmu: amboi bahasa?....terima kasih atas teguranmu itu...

**sHiKinn** berkata...

oh pernah tgk buah ni..tp tak tau cara mcm mana nak buat..harapnya usaha awak berhasil..InsyaAllah..bnyakkan berdoa..

ejdeejasmi berkata...

shikin: amin......

D Yatie berkata...

Salam...semoga usaha anda berhasil ye.. amin3... insyaAllah~ :)

shakila azizan berkata...

saya baru nk beli..tp harga sebiji rm25rggt 2 biji rm60 skli pos..mcm x caya mahal sgt...

farawayshoppe berkata...

salam..kami menjual buah zuriat yg diposkan terus dr madinah... hanya rm40-10biji..hrga dh termasuk pos..
emel ke farawayshoppe@gmail.com utk order ye.. =)
salam..

Fatemah Abdullah berkata...

siapa yang mencari buah zuriat dan debunga kurma sila sms saya 013-2737078
ini juga my emil buahzuriat@yahoo.com
harga pun berpatutan….
ikhlas
puan fatimah