Isnin, 30 Ogos 2010

selamat hari raya

salam ramadhan semua..

lama tol x menulis..hari ini di beri kesempatan..pagi2 lagi dah leh nulis..ehe...
bulan puasa ni kesihatan xberapa memberangsangkan..maybe cuaca yang tak menentu

so kesempatan boleh menulis ni emi nak ucapkan selamat hari raya..maaf zahir dan batin untuk semua blogger..

lagi 10 hari nak raya kan?..so leh la start wish selamat hari raya...awal sangat ke?...xpela nak wish awal2

tahun n mood memang xde..so xde la kueh raya nak upload lam ni..xtahu la kalau mood rajin esok datang sekali cuti kemerdekaan..leh la godek2 resepi lama dan buat kueh..
en suami dah angkat tangan untuk membantu cuma cik isteri yg malas2an lagi...uhuhu

ok la da..

Photobucket

Jumaat, 13 Ogos 2010

Blog Craft

*STICKY MODE*

letak sampai lebam..
sila la masuk dan pesan.
jangan malu jangan segan
sekian....wasalam....

uhuhu cam pantun lak

P/s: klik di gambo...kalau rajin taip terus..www.ejdeecraft.blogspot.com




Khamis, 12 Ogos 2010

petua sihat sejahtera masa berpuasa

salam...selamat berpuasa....

lagi beberapa jam kita akan berbuka....sabar yea...jenguk di luar jendela sebentar tadi di luar panas terik...owh semalam mendung hari ini terik sekali panasnya....aku dalm opiz tetap sejuk..ehehee

baru 2 hari kita semua berpuasa...aku tak tahu la sama ada ini secara kebetulan atau eleh baru 2 hari boleh la ckp...tapi serius ini yg aku rasa...

apa dia?..aku lgsg tak penat,malah tak rasa haus...eheeee...

kenapa eh?..

semalam aku mencuba berbuka puasa tanpa minum air yang berais sebaliknya aku gantikan dengan kopi o panas...

ok mula2 berbuka aku makan kurma...pastu aku minum segelas air masak...lalu aku makan separuh nasik..kueh popia basah seketul dan segelas kopi o

masuk bilik air ambik wudhuk dan solat maghrib done!!

isyak di surau sekali terawih..ringan je perut sbb tak mkn bnyak time buka tadi maybe aku kenyang air..ehe

balik dri surau still kenyang lagi walau pun xmakan pun moreh...so aku jamah sikit lagi kueh yg tgl...pagi tadi bangun sahur makan roti 2 keping..minum milo panas dan segelas air masak...
smpai ke saat entri ini ditulis aku still rasa kenyang

P/s: adakah air masak dan air panas bagus untuk kesihatan..jawapannya adalah ya...ehe
Photobucket

new items added hp strap and keychain


no kete saya...ehe

my name is ejdee


meh-meh sapa yg berminat leh la order yea...uhuhu boleh lawati eminya blog craft www.ejdeecraft.blogspot.com
Photobucket

Rabu, 11 Ogos 2010

pengalaman puasa dahulu kala

Ramadhan datang lagi menyapa kita..alhamdullilah tahun ni dapat lagi bersua...selamat berpuasa pada teman semua..salah silap harap di maafkan yea...

teringat dahulu kata...uhuhuu..tapi rini tetiba rasa syahdu..ntahla kenapa...aduhai....

emi puasa seawal 7 tahun tak silap..dah lupa..ehe..tapi dulu kalau puasa full mesti dpat hadiah...teringat my abang sulung hadiahkan jam tangan mickey mouse..sukanya....

kalau ingat zaman dulu..masa puasanya terasa lamanya...xmcm skrg jap dh berbuka..dulu kalau tertido balik dari sekolah terjaga kul 4 ptg mesti akan ckp mak lama lagi ke nak buka?..memang lemau gila...sebb tawaran punya pasal gagahi jugak...ehehee..

kalau nk cite memori puasa waktu kanak2 4 episod pun xhbis nk cite...kenangan tu xdpat dah zaman kanak2 skrg..
antara perkara yang akan dilakukan seawal pengumuman nak puasa semua pakat2 duk depan TV tunggu penyimpan mohor besar diraja umumkan..kalau kata puasa esok melompat jerit2 depan TV yeay esk puasa..ntah la tak tahu sebb apa yg seronok sgt tpi tu la hakikatnya...skrag?...xde dh kan mcm tu..raya pun sama

nk tunggu tyme puasa balik sekolah rasa panas sgt badan..umah papan dpaur je simen..selak baju letakkan simen tido kat dapur..bila mak tnya nape?..bagi perut sejuk...kelakar..

bila mak kata g mandi bagi segar sikit laju jea capai towel pastu duk bilik air berjam...sambil nyelam minum air...masa tu air kolah pun rasa sirap...shuhhhh diam tau..ekekeke

tapi xpernah la lagi curi makan duk bawah katil.sbb tyme tu katil pun xde..ehee

skrg dah besar..kalau balik kg emi pulak yg sediakan sahur pastu kejut mak makan...masa bujang dulu emi,mak,abah ngan adik jea yg tgl kat umah so bersahur dn berbuka la kami berempat..

time bljar dulu pun bila balik kg mesti ayah akan tanya nak makan apa...ayah emi pandai masak..kalau dia punya asam pedas perghhh sedap..org melaka la katakan

skrg?..dah 2 tahun berpuasa ngan suami...sedih la...jauh ngan mak..uhuhu tapi tiap kali bgun sahur mesti kol umah,kol semua adik beradik yg duk jauh dari mak..takut dorg terlepas sahur...macam tu la kami semua akan buat

hbgn keluarga sangat erat..moga ALLAH akan kekalkan hbgan adik beradik kami mcm ni selamanya...taknk jadi setence family yg gaduh2...dah ada pengalaman so kami mahu jaga sebaik mungkin...

so selamat berpuasa buat kalian semua..moga tahun depan kita dapat lagi rasai nikmat puasa..aminn


Photobucket

~*150 juta *~

kenal tak dengar FYNN..kalau sapa tgok KEYNOTE musim pertama yg baru melabuhkan tirai hari tu pasti kenal siapa fynn..dia adalah antara 3 komposer wanita yang di lahirkan dari program realiti keynote...kalau tak silap dia terkeluar minggu terakhir sebelum final dengan akasen...lagu ni xpasti pulak lagu lepas dia masuk keynote atau sebelum...

1st time dengar lagu ni sedap jea dengar di halwa telinga...
mula2 tu tgok kat youtube yg life fynn ni main sambil petik gitar...tapi yg tak boleh blah akhir lagu dia gelak..ooo mak oooi...kureng sikit

so cari lagi yang lain..dapat yg ada sekali lirik...sedap jugak..so leh la anda tgok kat youtube dan download di SINI

Photobucket

Jumaat, 6 Ogos 2010

happy belated besday syg



semalam saya telah menyiapkan ini...ehe walaupun dh hmpir sebulan tarikh nya berlalu....saya sebenarnya susah nk pikir apa hadiah terbaek untuk beliau

masa hari jadi dia ada sahabat yg bertanya,...apa yg ko bg kat dia ?...saya just jawab kasih sayang...theeeeeeeeeeee...ehe....

skrg ni la hadiahnya.....saya created kan satu frame untuk beliau...ehe...ada sikit lagi nk touch up...angka 26 dan tarikh 07072010....

k la//happy besday sayg...love u till end....malu sighhhhhh

Senyummu adalah bahagiaku..
Ceriamu adalah dambaku..
Gelisahmu adalah kebimbanganku..
Air matamu adalah kesedihanku..
Kau pelipur lara dukaku..
Kau pengiring suka citaku..
Bersama kita dalam hari-hari keberkahan..
Ikatan ini berawal dari hati atas nama cinta.
.Jalinan ini bermula dari rasa atas nama sayang..
Pertautan ini berasal dari angan atas nama rindu..
Sungguh ini adalah cinta, sayang, dan rindu..
Cinta, sayang, dan rindu atas nama pengabdian kepada Rabbul Izzati.
.Malam ini bintang bersinar cinta,
bulan tersenyum sayang,
angin mendesir rindu..
Wahai bintang, bulan dan angin..
Sampaikanlah salam cinta, sayang, dan rinduku kepadanya..
“Sungguh Aku Sangat mencintaimu karena Allah”

puisi dari SINI
Photobucket

Selasa, 3 Ogos 2010

Entri pertama di bulan ogos

hari ini hari selasa..sekian!!...uhuhuhu confirm korg cekik aku pai mati yek..kalu aku sekadar cerita pasal hari ini hari apa?..kekeke

kelmarin aku teringin sangat makan puding jagung..ni akibat aku terbaca blog ZARA
so nafsu makan dankepingin tu membuak2 ngalahkan org sedang mengandung..dan akibat dari itu aku google la resepi...then jumpa yg paling senang dan sedap...uhuhu..

senang nk buat sebab dia main sukat guna tin jagung...kalau main sukat gram2 segala ni aku lemah sikit sebab kat umah takde penimbang...uuuuhuhu...mau aku timbang guna penimbang berat badan baru tahu

so operasi la aku ..sekejap jea rupanya...uhuhuh..dapatla 2 loyang...potong2 bagi jiran sebelah...dan selebihnya kebetulan ada kawan datang hidangkan...uhuhuhu

nyummmy......ok la itu jea..uhuhuhu..

p/s: entri xde gambar sebb lupa nak snap...
Photobucket