Selasa, 23 November 2010

Beware sapa yang beli barang Online




salam and salute

Maaf kalau entri ini menganggu emosi anda..hehee

so rini nak cite pasal shopping online...bulan 10 hari tu kalau tak salah 6/10/2010 saya ada beli barang dari seorang pengedar kraf dari kota tinggi johor..so lepas isi form saya di beritau kena byr rm 40 sekali wang postage....yea mmg rm 40 tu takde makna apa2...tapi sebagai pengedar dia kena jujur

harga barang rm 30 + postage RM 10.00... selama saya beli barang dari Giffy dan jaja Kraf baru sekitar rm 4 dan rm 7 sahaja wang pos nya ...jaja from sabah dan giffy di KL...memang bekerja dengan mereka adalah yang terbaik dan telus...tapi yang geram nya yg terbaru ni

saya memang berminat sangat nak buat sarung tisu..so google2 jumpa la kedai online ni..so selama duk beli brg dri kedai online xde mslh la so saya anggap berurusan denga pihak kedai ini pun mesti tiada masalah...dan saya terus order..1st2 order dah saya rasa lain...tapi buat dunno jea...

seminggu tunggu xde barang yang smpai..so saya msg guna no Hp yang dia beri..so dia kata akan di hantar awal bulan 11...saya balas balik kata awak xde mention pun nk hntr lambat dia kata ada mention..lmbt byr lambt la dapat means itu yang mention dia...???? pelik bukan????

so xpe saya tunggu...lagi...then bila saya buka blog dia ramai pulak yang hentam dia kata dia tipu pasal penghantaran, saya diam lagi saya nk tengok apa permainan budak ni...then bila 1 tahap ada pulak yang hentam kata dia bgi barang tak ckup,brg x sama dengan gambar yang dia tunjuk so saya rasa dia mmg penipu hbis la...saya mls buat tindakkan apa2 lagi sebab nak tunggu barang saya mcmana yang akan saya dpat...

satu hari saya msg dia tnya barang saya bila nk hantar sebb dh masuk bulan 11 dia kata dah post 13/11/2010 so saya mintak tracking no xnak pulak bagi rupa2nya dia baru pos 19/11/2010 dan bila check tracking no mmg baru pos jumaat lepas pukul 5 petang?.... kenapa dia tipu lagi...

bila saya dapat barang memang sakit jiwa la..bgi kain felt warna ijau tua..saiz standard tisu memag lgsg xngam..bila saya kol dia xnk angkat then saya msg beliau dia kata itu mmg tisu yg sama dengan yg dia bgi gambo...saya xpernh pun jumpa kotak tisu mcm tu..sepatutnya dia kena la ukur standard tisu yang 100 helai tu...

bukan semua tisu yg dlam gambr yang dihantar ada di jual...situ dia dah tipu... mari kita tengok gambar yg saya attachkan pulak

bukti penerimaan barang
tengok pengirim?...xbagi alamat lengkap dan no telefon yang diberi ialah no yg dh tak guna lagi ( nmpk sgt takut)
bukti kiriman hanya rm4.50 tapi mintak rm 10?...What The Hell dis

kain felt untuk kotak
penggunaan standard kotak..ni pun 90 helai sellau 100 helai
felt yang di ukur tidak ngam lgsg
kotak xboleh tutup ( dh pusing kiri kanan still x ngam)
Pola bengkang bengkok ( lukis ngan tangan sendiri dan photostat)
3 warna benang, 1 jarum dan 1 gam uhu (sepatutnya kena ada warna coklat,biru,itam,ijau,pink) dan 1 lagi manik untuk buat mata xdiberikan
bagi tutorial jahir manik tapi manik xdiberikan..suruh beli sendiri ke kak oi..baik xyah letak tajuk stater kit kan?

pelbagai kain felt yang di beri siap dia potong
fiber cukup rasanya

gambar tutorial yng kabur dan kecik
tutorial bergambar yang kabur dan kecik...xfaham lgsg...cuba korunk bandingakn sendiri....tulisan tu teang bukan gambr mmg kabur hbis..mmg jimat ink

http://www.emocutez.comtokey ni suka bg alasan mcm2..saya rasa waktu dia belajar dulu kompom dia ni bnyak alasan yg dia bagi kat cikgu dia....

29 ulasan:

anita_hanapiah berkata...

mmg terang2 menipu la

Ika Razak berkata...

tengok blog die nampak macam kedai lain yang normal.. hmm tak sangka penipu..

ejdeejasmi berkata...

tu la...pastu msg balik kata nk bgi blik balance pos..kantaoi ler tu...dia igt semua org xpernah beli brg online kot

E K A berkata...

teruk la...hati2 tau awak

Tanpa Nama berkata...

salam..

sy pn da kena tipu..sm cm emi..hu3..
geram sungguh.. bayaran pos mahal nk mampos..sampul pos tu pn bkn mahal ngat pn..pahtu bile kita luah rasa xpuas ati..mula la suh pulangkan brg nti kami pulangkan duit..errmm.. ntah bile lak bole dpt duit tu blk..

kalo nk tulis kt cni mmg panjang ngat..leh wat karangan..

ejdeejasmi berkata...

eka: ni terkena ..sbnrnya beli secara online ni sukar nk detect penipuan...aduhai

cik tanpa nama: kita senasib,,,uhuhu

-fizA- berkata...

wah..
hari tu ada bukak blog nih.
ingat nak beli something..
sib baik tak jadik...
thanks 4 d information dear~

dotblogspotdotkom berkata...

huhu tukar lagi cat rumah nih... kaya sungguh tuan belog nih.. huhuh

emm apa kata kita boikot je dari bli barang kat tempat budak tu....

pakat ramai2 jangan beli ...... terang jelas sunngguh menipu....

ejdeejasmi berkata...

fiza: sib xterkena..bukan saja nk boikot atau tutup periuk nasi dia..tapi ni pengajaran untuk dia

ejdeejasmi berkata...

pakcik: ehee tuan umah asik pendirian xtetap..eheheh..tukau pun cantik kan pakcik...ehehe jgn jeles..jom boikot dia

Nooryati berkata...

salam ..akak pun beli brg dgn die..utk pengedar cake felt craft..hampir 2 bln br dpt ..tp bila dpt..hasilnya hampeh..akak buat lg lawa & kemas..nak jual kat orang pun segan...dlm blognya..mcm2 alasan diberi.

ejdeejasmi berkata...

kak pun terkena jugak ke??sebarkan kebenaran kak...uhuhuu..bio dak tu tau rasa

Mila@Rimbun berkata...

thanks for sharing yer.. emm nampak sgt dia ni nak menipu yerr

Rafidah Ahmad berkata...

adusss...tak sangka minah cake felt ni menipu....jahatnya!....nampak gambar mcm yo yo jek...
tq for the info sis..and bagus kerana inform kenkawan crafter..

ejdeejasmi berkata...

mila: ahha sgt2..dulu sblum dia remove shoubox dia ramai btol hentam dia...skrg dia dh remove tkut org yg xtau lagi akan kena

ejdeejasmi berkata...

rafidah: bkn tujuan nk buat dia rugi tapi nk bg tau supaya yg lain xterkena mcm sy...

Lyza77 berkata...

Ngeri juge ye...buat cuak lak nak soping online.Tapi so far ok xde masalah.

maswanie berkata...

salam..saya share difacebook saya yer...org penipu nie jangan diberi muka...

AcuRose berkata...

aduhai..sedih la ada gak lagi org mcm ni. tenkiu for sharing emi..

ejdeejasmi berkata...

lyza77: selama ni xpernah pulak terkena..so cam takut takut lak nk beli brg ni..kena cari tmpt yg mmg sllu beli la nmpknya

ejdeejasmi berkata...

kak wani: silakan..jom sebarkan

Mama Nuriel berkata...

adoii...ada juga yang macam ni erk...alhamdulillah sepanjang beli on9 tak penah tertipu lagi..tapi sebelum beli, mmg siasat abis2 dulu...tgk feed back customer yang sebelum ini...huhuhu

Hati2 ya selepas ni....

tney berkata...

betul ke ni..
saya pun baru nak beli ngan dia..
tp saya baca penjelasan dia.. tp ntah ler

ejdeejasmi berkata...

tniey: uhuhu baru beli xpe jadikan pengajaran nk uat camner dah beli..sy mmg pangkah dah dia ni

Miss Yuyu Collection berkata...

saya pn ada follow page tu...barg2 dye mmg smua kiut-miut...tp x sgka gtu srvice dye...

fizan wan pani berkata...

ini bukan starter kit.ini tipu kit..gertak lagi mintak gantirugi, minta wang dikembalikan @ minta barang seperti yg patut. RM40 banyak tu. Sepatutnya caj pos ambil kos minyak, kos masa RM5 pun memadai..sampai RM10...piang!

raktamrittika berkata...

teruklah macam tu gayanya.bedooh nah tu...

ejdeejasmi berkata...

mizz yuyu : ermss susah nk di jangka..shoutbox buang sebb semua org hentam dia.komen dia xbuka takut

fizan: xfahm motip dia nk kaut keuntungan cr mcm ni...terdesak sgt kot

ramtamtikka: tau xpe

Myra berkata...

huh!!!!nasib saya tak dan nak..beli apa2..barang ,,just sms nak detail tp x reply..then tepon tak pernahnya angkat...kalau tgk blognya mmg attract giler!!!!......cumil2 kotak tisu tu....tapi HAMPA...dia wat gini.......baru nak mencuba hobi baru...teruk sungguh,,ader jgak saya smash dia ..."nak niaga ke tak?tepon tak angkat2.....tak reply...susahla gini...."......
mmm nak wat per ek kat dia.....lalalalal dia dpt tipu ramai org.....