Khamis, 15 Julai 2010

Tutorial: Image pada setiap Tajuk Entri...syok sendiri..ehe

Tak pasti tutorial ni pernah dibuat sebelum ini atau belum...atas permintaan saudari ch@

so tutorial ni emi ambik dari along arman juga sebelum ni...crdt to her


so meh emi kongsi kan ngan anda semua yea...


mula2 edit image yang anda suka...kalau taknk buh gambar letak jea la warna...

then upload image anda di image shake atau photobucket...ikut pilihan sendiri..jgn lupa copy link tue ya

selepas itu ikut step ini

1. open blogger
2. pergi ke design (dulu layout)
3. edit HTML
4. tanda tick pada expand widget templates
5. tekan CTRL+ F (kat bawah akan keluar kekotak Find
6. taip post h3
7. cari seperti gambar dibawah

8. Kalau dah ada background gantikan URL background pilihan anda sebelum itu

9. nak tukar kaler tulisan pilih kaler pilihan anda dan tukar di colour:# tu

10 kalau nak tukar font
11.font-family ;( tukar dengan font pilihan)
12.saiz jugak begitu

p/s: URL dalam bulatan merah ditukar dengan URL anda sendiri yea

dan sebelum tekan save sila preview terlebih dahulu untuk mengelakkan sebarang kemungkinan...sekian
Photobucket

4 ulasan:

dotblogspotdotkom berkata...

TQ cikgu ...huhuhuh

ejdeejasmi berkata...

uhuhu pakcik ni im shy la...pakcik lagi terer

ch@ berkata...

tak jumpaaaa...waaa rabun dah mata kita.

ejdeejasmi berkata...

asal tak jumpa...uhuhuhu...teruskan mencari..kalau nak senang searching tekan CTRL + F