Khamis, 17 September 2009

~* Popia Pedas*~

yang ni tak tahu apa namanya...emi bagi je nama berdasarkan logik..hikhikhik...

yang pasti mmg nyummi la jugak...sebb dia ada rasarangup, pedas dan manis dalam satu rasa..perghh..sambil menaip ni kecur lak air liur ni..sib la puasa...kalau tak mau tetiba blik buka balang...hikhik

ok la jom emi tulis resepinya
Bahan2nya:
1bungkus Kulit popia
sedikit bijan ( disangai dulu iaitu goreng tnpa minyak)
tepung gandum (bancuh cam gam)
1 cawan gula
cili kering di blend

Cara2nya:
Gulung kulit popia rapat2..gamkan dengan tepunggandum di hujungnya

bijan di sangai

Potong kulit popia secara mengereng
Goreng sehingga garing
toskan minyak dulu

tumis cili kering sehingga pecah minyak
masukkan Gula dan kacau
masukkan sedikit air
bila dah masak masukkan bijan tadi
dan masukkan popia kacau dan api ditutup
siap untuk di makan


dan last emi nak tayang stok kuih raya yg sempat di buat..


Photobucket