Jumaat, 4 September 2009

~* Kuih Raya siap satu *~



Pernah dengan kuih ini.."kuih Batang buruk"...mesti semua sudah dengar kan...hihiii...ni salah satu kuih peberet emi time raya...perghh sedap gila...

semalam dengan kerajinan yang melampau after berbuka di KFC singgah sebentar membeli keperluan untuk menyediakan kuih in...sampai je umah...solat maghrib ,maka kerja pun dimulai...

sapa lagi mangsa...suami la...hihii...dulu ada adik..rindu erli...huuu..dulu kami berdua pasti akan menghabiskan masa menyiapkan kuih raya...skrg feel pun dah kurang..ikut mood je

so tugas sebenar bermula selewat kul 9.00 malam..hiiii..mula2 tu faizal tukang menggoreng kacang...setiap kali aku toleh...pasti aku akan cakap "jangan hangus ye bang"...dia nganguk je...bila kacan dah mula menaikkan bau aku pun suh dia tutup api..biarkan sejuk sambil tu aku potong kulit popiah...

cari pen,basuh bersih,lapkan untuk digunakan menggulung...pastu kul 9.30 kami berdua lari kedepan lak...hahah kelakar je rasa sebb taknk missed tengok TOWER 13...hikhik

sambil tgok TV sambil menggulung kulit popia...hikhik..bila cite habis...mulala kami beroperasi...faizal lagi kena mesin kacang,pastu aku ayakkan,mesin gula dan seterusnya..

bila dah siap semua..aku gaulkan dan sumbatkan dalm kulit popia yg telah digorengkan...fuhsss 1st time cuba uat kuih ni dan rasanya perghhh sedap gila..tapi termanis sikit ...hikhik..



suami emi lagi la mula nk rasa satu,pastu lagi satu..last2 emi tutup simpan...pastu ckp jgn bangun uat2 ngigau nk curik kuih ye...hihiiii

ok la tu...malam kang smabung lagi...habiskan serbuk batang buruk dan kulit popia...semalam setel kul 11.30...cuci segala perkakasan dan tido....huhuhu

hari ini lewat sahu..5.20 pg baru tersedar...apa la...sib sempat jamah makanan...

Photobucket

16 ulasan:

sI tEDI berkata...

wah!! buat sendiri ke? aku tau makan je. ekekekeke

Na Shari berkata...

Wah...pandainya amy buat. Kuih ni favvy akak tau. Raya tahun ni akak order satu balang kat Yanmie :)

Piston Pecah berkata...

kuih free ad x??
demo cket...
hihi

ejdeejasmi berkata...

tedi- ahha sendiri bikin..hikhik...1st time mencuba..jadi pulak..syoknyee

ejdeejasmi berkata...

na shari- ye akak...tul ingt ritu pon nak order ngan kak yan..tapi try cuba uat sendiri..aleh2 jadi..suka

ejdeejasmi berkata...

piston- ko asyik nk free je ye...nk free dtg beraya keumah..

BintangHati berkata...

sedapnya emi..kak nurul x berkesempatan nk buat kuih raya thn ni.letih bangat...

ejdeejasmi berkata...

kak nurul- ye sedap...hiiii..coming soon next kuih..penat tu no 2..smgt raya tu pntg..hihihi

Yanmie berkata...

salam emi,

wah buat btg buruk yea...mesti sedap nie...apa bhn2 utk sebuk tu?

ejdeejasmi berkata...

kak yan- ahha sedap..hihii...kak yan punya lagi sedap...emi guna resepi biasa la..cam selalu org buat tu kak yan

zlan berkata...

best la kuih tu..mmg kuih favourite saya juga tuh...lagi satu kerepek ubi kayu pedas..mmm bestnya.Apa pun salam raya nanti..heheh

ejdeejasmi berkata...

zlan- yeke...ramai tol org suka kueh ni ye..meh la jmput bertndng raya nanti

su a.k.a adik jtkpk berkata...

wah cm sdp ye.....kak emy,nk tye ni...kak emy gne kacang pe????kacang tanah ke kacang ijau?????

ejdeejasmi berkata...

ye adik mmg sedap..kak emi guna kacang hijau...

su a.k.a adik jtkpk berkata...

ok tq kak emy.....:)

鳳梨酥Blue berkata...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,離婚,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社