Khamis, 20 Ogos 2009

~* Cara Membuat widget di Bucu Blog Anda *~

salam...selamat pagi semua..harini dengan kadar goyang kaki terlampau di ofis..ditambah ngan kadar sejuk beku 20 darjah celcius di dalam bilik ni...emi nak bagi tutorial bagaimana nak buat widget di bucu blog anda seperti blog emi...nampak dibucu kiri atas,kiri bawah dan kanan atas itu?..mau tahu g mana....ramai dah tanya...penat nk jawab so sini emi dedikasi seikhlas ati untuk anda ye...

sebelum tu anda mesti la memenuhi syarat dan bahan-bahan di bawah..ceh dah mcm nk buat kueh raya...

bahan2nya ialah:

1. aplikasi Photoshop di Komputer anda.. 2. pasti komputer anda dapat acsess internet..hikhik 3. anda mempunyai akaun di photobucket,imageshack atau sebagainya

ok..jom

1. mula2..buka photoshop anda tak kira la cs berapa pun..asal photoshop ye...
2. ambik new dan pilih 200 X 200 Pixel..if nak buat besar gedabak pun ikut kome la...hiii
3. copy background seperti disebelah kanan ye
4. delete background asal..tinggalkan background copy sahaja..
5. pilih tulisan di icon T (text) sebelah kiri
6. ok tulis perkataan yang anda sukai....
7. copy satu lagi tulisan seperti anda men"copy" background tadi...lihat sebelah kanan ye...

8. ambik edit-tranform-flip vertical

9. jangan lupa pilih text copy tadi opacitynye 70%...untuk menjadikannya bayanag2 tulisan tadi

10. delete background copy dan save file anda sebagai PNG..ok dah siap bab 1
11. selepas itu log in ke photobucket dan upload image anda tadi...selepas dah siap klik kanan dan pilih image location
12. masuk ke laman adiwiget code generator untuk mendapatkan kod HTML
13. akhir sekali log in ke blog anda
14. layout- edit Html dan cari body seperti gambarajah..
15.preview dan jika anda berpuas hati save kan

itu saja..tadaaa.....
Photobucket

2 ulasan:

khaLifah feDi berkata...

emm cik emi klu guna fail jpeg boleh tak?

ejdeejasmi berkata...

fedi- kalau guna fail JPG..nanti gambar akan ada background...dah tak cantik...