Selasa, 5 Mei 2009

~* Jasa Bonda *~

ahh sedih je dgr lagu ni..lagu ni mengingatkan aku kat emak..ah rindunya..sedih mengenangkan nasib nya..apa la dosa nya..ermss susah nak tafsir...


lagu ni juga lagu motivasi time aku tingkatan 5 kalau tak silap..kekononnya untuk menginsafkan pelajar..ya mmg ramai yg meraung menangis..maybe tyme tu teringat dosa2 yang pernah dilakukan pada kedua ibi bapa..

tapi bila kuar dewan semua ditglkan disitu..aku lihat yg byk mennagis tadi yang tu bayk ketawa..mungkin dia sedar sekejap...

lagu ni mmg banyak kenangan dan pengajaran..dgr la wahai insan yang mempunyai ibu dan menjadi ibu..didiklah kamu dan anak mu kejalan yang benar..mlihat dunia skunk anak2 sudah lupa diri sangat menakutkan..maybe ajaran kolot ibu aku dulu uat aku jadi manusia yang sempurna..

dulu selalu aku kata napa ibu dia tak paksa pun anak dia pakai tudung, emak aku asik ckp kalau tak pakai tudung jangan kuar rumah ataw mak taknk pergi..pakai la..ish tapi aku tak pernah kata taknk cuma kekadang je nyakat..hihii..

mak aku kata pakai tu. elok2 sikit..tapi aku tgok nape ada je ada yg pakai bju adik dia...pastu aku saling ketawa kalau tgok org pakai tudung tapi pakai kain senteng..fesyen..owh lupa bu aku tak pernah ajar gitu..hiii..biarla

skunk lihat aku tak kesah pun mengenakan tudung sepenuh masa..tak panas pun..

itulah kasih ibu yg mahu anaknya jadi anak yg baik..boleh mendoakan dia nanti..

ibu yg bgi ank kebebasan sepenuhnya tu bukan ibu yg baik,ibu yg baik ibu yg menjaga kehormatan anaknya dr pandangan jahat

ibu yg bagi anaknya tak pakai tudung konon biarlah anak dia puas dulu free hair bukan ibu yang baik,ibu yang baik itu ibu yang selalu berpesan dan mengingatkan bahwa rambut itu mahkota wanita,harus disimpan dan ditutup dari pandangan syaitan,..

ahhhh semuanya mengingatkan aku terhadap emak...

baca la lirik2 ni..pasti bergenang air mata nanti

Tajuk Lagu: Jasa Bonda
Penyanyi/Artis: Warisan

Kau dibuai mimpi dia jaga
Kau bersenang dia bekerja
Untukmu tiada terbatas
Memberi tak minta dibalas

Ingin dibinanya untuk mu
Kehidupan yang sempurna
Punya kekuatan jiwa
Punyai maruah

Leterannya dari rasa luhur
Menegur sebelum terlanjur
Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati

Beringat-ingatlah berpesan-pesan
Untuk kebaikan
Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

(*)

Engkau semakin dewasa
Berjiwa merdeka
Sedang dia semakin tua
Membilang usia

Di saat kau berjaya
Dia tiada berdaya
Semoga kau tak lupa
Jasa bonda

(Ulang *)

Leterannya dari rasa luhur
Menegur sebelum terlanjur
Itulah yang diwarisi
Pesan ibu terpahat di hati

Beringat-ingatlah berpesan-pesan
Untuk kebaikan
Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

Marah bukan kebencian
Tapi tanda sayang

SELAMAT HARI IBU..

Tiada ulasan: