Isnin, 23 Mac 2009

~* setting Modem *~

Hari ni sungguh bengang..adoi sib la sabar je ngan org TM ni..mcm2 janji2 manis sal mula2 nk pasang tenet dulu..ok cik dari A- Z kitorg akan tolong..skunk apa dah jadi??

Hampeh je.. pagi ni dah awal2 lagi cikgu2 ni col..em wireless ok dah lom..adoi..ingt 2 minggu cuti2an induksi leh la relaks sikit..tapi if dh kata kerja tu..mmg kena kerjaan la kan..takpe rezeki jugak kan..dpat gak new knowledge..tue la org selalu kata..belajar dari pengalaman takleh dibeli..

so col cikgi it di bilik modem..dis kata dah ok tapi TM dh set manually means dial up..so just 1 Pc ok..another x lagi..adoi..poning ni..kalu 1 je pc dah ok yg lain xok apa gunanye kan? baik pasang kat umah je..huhuu.

so emi tny la sikit lampu apa yg tak nyala akak..lampu PPP je..yg lain ok..means modem ok..so skunk lampu PPP xnyala means detect automatic je poblem..

so Call TM..technician dia yg dtg set manual tu.aku yg set tu dulu ye..hello..pandai ngaku lak dia set.." cik emi tak reti ke nak autokan modem tue ke"..yup mmg tak reti..apa guna TM sediakan tech uat kerja separuh jalan.. " aik takkan technician tak reti" katanya..wah terkena gak aku..but mmg streamyx ngaku jujur aku tak reti..sbb aku jaga schoolnet..huuuhu

so dia plak slamba ngaku " saya pun tak reti" wah dah kantoi tech TM tak reti setting modem..so dia nk slhkan aku yg mmg bukan TMnye tech..?..ok cik emi leh col En Bla bla bla..so aku pun try col dia " owh kami Tm hny menyediakan modem..if nak detail or nak setting modem tu..pelanggan kena cari sendiri...

fuhss cam terbakar je bunyi..adalak ckp gitu..so emi sediakan contoh " encik if org kg yg pasang tenet tu mcmner kalu tm tak settingkan untuk dorg.."cis aku bg cth org kg lak..org kg pun moden dh kan.." so dia jwb mmg kami takkan uat..kalu cik tak puas ati cik leh tepon tm"..ok?

so emi call Tm point lak..Tm kata..apa lak dia kata mcm tu..cik emi leh uat report lain..tech kami akan dtg..see..setiap pekerja di TM ada mazhab lain2 la ye..adoi

lastly..emi mls nk reprt 100..asik maaf operator kami sedang sebuk..hmpir sejam duk ckp gitu gak..bil tepon still jln..pening sungguh..so emi uat sendiri ngan bantuan cikgu geografi...

dial 192.198.1.254 untuk masuk lam modem tunye setting..bila dah setup pasword so..tadaa..dah ok..pandai jugak kami dari org TM ni kan?..huhuu..

so skunk dh ok..so emi leh post entri ni..slmat berblog semula..senang semudah A to Z bak kata TM..hhuuhuu..pemangkin kemungkinan konon..








2 ulasan:

ediretnati berkata...

nice to meet you...... can your modem use right now???

EjdeeJasmi berkata...

yup..skunk dh ok..uat sendiri..nice to meet u too