Selasa, 10 Mac 2009

~*Bagaimana nak kunci dan sembunyikan folder dalam Windows tanpa menggunakan sebarang perisian lain?*~

1) Buka "Notepad" dan copy dan paste kod dibawah.
cls
@ECHO OFF
title Folder Locker
if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Anda pasti nak Kunci folder ni (Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Pilihan Salah.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Masukkan kata kunci untuk buka folder.
set/p "pass=>"
if NOT %pass%==MASUKKAN_PASSWORD_ANDA goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Locker
echo Locker created successfully
goto End
:End

Langkah 2
Sekarang korunk tukar password yang korunk nak yang di highlight itu.

Langkah 3
Simpan sebagai Kunci.bat

Langkah 4
Tutup fail tu dan dwi-klik fail Kunci.bat

Langkah 5
Ia akan secara automatik wujudkan folder yang bernama ‘Locker’.

Langkah 6
Simpanlah apa yang korunk nak simpan kat dalam folder tu. Selepas simpan, dwi-klik balik fail Kunci.bat, nanti dia akan tanya kita nak kunci ke tak, taip ‘Y’ dan folder tu akan hilang (tersembunyi). :)

Langkah 7
Nak tengok balik folder tu, dwi-klik balik fail Kunci.bat dan masukkan kata kunci korunk letak tu.

Nota :- Trick ni boleh digunapakai sekiranya kita guna fail Kunci.bat , Ianya tidak memerlukan sekuriti lain, Dan untuk maklumat sumer fail ini akan disimpan didalam direktori 'root'. Jadi, tiada sesiapa yang dapat mencarinya.

Selamat mencuba resipi ini dan yang pasti aku dah tested. Working 100%

cdt to MR putera Jtk perak


Tiada ulasan: